Na cenách Brit Awards uspěla Dua Lipa, singl roku natočil Harry Styles

ČTK Reuters ČTK, Reuters
12. 5. 2021 2:54
Z udílení britských hudebních cen Brit Awards si zpěvačka Dua Lipa odnáší ocenění za album roku i pro nejlepší umělkyni. V kategorii zpěváků zvítězil londýnský raper J Hus. Skupinou roku se poprvé stalo čistě ženské uskupení Little Mix.

Jak píše agentura Reuters, galavečeru v londýnské O2 areně s kapacitou 20 tisíc diváků se kvůli protipandemickým opatřením smělo zúčastnit 4000 lidí. Večer byl součástí pilotního projektu, kterým chce britská vláda otestovat bezpečnost hromadných akcí v době nemoci covid-19. Jednalo se po více než roce o první větší hudební akci, která se v Londýně konala uvnitř.

Hosté nemuseli mít roušky ani udržovat rozestupy, podmínkou účasti ale byl negativní test na koronavirus.

Přes polovinu diváků tvořili pracovníci z první linie jako zdravotníci a jejich přátelé nebo příbuzní, kteří vstupenky obdrželi jako poděkování za nasazení v době pandemie. Z hlediště koukali na dvě oddělená pódia - jedno pro moderátory a druhé pro účinkující. Nominovaní seděli u oddělených stolků. "Dnes večer se naše zraky upírají k slibnější budoucnosti," uvedl moderátor, komik Jack Whitehall. "Máme obecenstvo, máme hvězdy popu, jsme zpátky," dodal.

Pětadvacetiletá zpěvačka kosovského původu Dua Lipa získala ocenění pro nejlepší britské album za desku Future Nostalgia. Své vystoupení věnovala právě pracovníkům z první linie.

Nejlepší písní se stalo Watermelon Sugar od bývalého člena skupiny One Direction Harryho Stylese. V průběhu večera naživo kromě Duy Lipy vystoupily dvacetiletá britská písničkářka Arlo Parksová, která získala cenu pro objev roku, a teprve osmnáctiletá Američanka filipínského původu Olivia Rodrigová. Její debutový singl Drivers License z letošního ledna patří k největším popovým hitům sezony.

Tradičně získali Brit Awards také zahraniční umělci. Nejlepším zpěvákem odjinud než z Británie se stal Kanaďan The Weeknd, který se připojil skrze video. Cenu pro nejlepší zahraniční zpěvačku získala Američanka Billie Eilish, mezinárodní kapelou roku se stalo dívčí trio Haim.

Americká zpěvačka Taylor Swiftová jako první žena obdržela cenu pro globální ikonu. Mezi jejíž držitele dosud patřili jen Britové Elton John, David Bowie a Robbie Williams.

Organizátoři letos výhercům udělili hned dvě sošky, čímž chtějí navázat na vlídnost a solidaritu, jakou někteří lidé projevili při pandemii. Pořadatelé vyzvali umělce, aby druhou cenu s někým sdíleli.

Brit Awards organizuje profesní sdružení British Phonographic Industry, ceny jsou udělovány od roku 1977. Většinu vítězů vybírá více než tisícovka členů spolku, mezi nimiž jsou zástupci nahrávacích společností, tisku, obchodníků s hudebninami, producentů, diskžokejů a sponzorů.

Skladba Physical z alba Future Nostalgia od Duy Lipy. | Video: Warner Records
 

Právě se děje

Další zprávy