Muzeum v Poličce získalo neznámé dopisy, které si Martinů vyměňoval s Rybkou

ČTK Kultura ČTK, Kultura
26. 3. 2018 14:40
Městské muzeum a galerie Polička převezme soubor více než stovky originálních dopisů, které psal Bohuslav Martinů v letech 1940 až 1959 svému krajanovi, v Americe usazenému Františku Rybkovi. Do sbírek se je rozhodli věnovat Rybkovi potomci, kteří žijí v Americe. "Některé dopisy jsou zcela neznámé a mohou dokreslit a ozřejmit mnohé souvislosti ze života a díla Bohuslava Martinů," řekla ředitelka muzea Pavla Juklová. 
Bohuslav Martinů (vpravo) se svým kamarádem Františkem Rybkou.
Bohuslav Martinů (vpravo) se svým kamarádem Františkem Rybkou. | Foto: Centrum Bohuslava Martinů v Poličce

Dopisy se stanou součástí rozsáhlé sbírky rukopisů významného českého skladatele v jeho rodném městě: muzeum nyní uchovává asi 3600 předmětů se vztahem k Bohuslavu Martinů (1890-1959). V poličském centru je uložena unikátní kolekce jeho notových i nenotových rukopisů, řada materiálů je ale také v různých institucích a soukromých sbírkách po celém světě, protože Martinů strávil více než polovinu života v zahraničí.

Francis James Rybka se narodil v roce 1935 v New Yorku rodičům, kteří se věnovali klasické hudbě. Otec František, violoncellista a varhaník, emigroval do Ameriky v roce 1913 po absolutoriu brněnské varhanické školy pod vedením Leoše Janáčka. Jeho žena Doris Summersová byla klavíristka. James vystudoval lékařskou fakultu Cornellovy univerzity, stal se chirurgem a od roku 1970 žije s rodinou v kalifornském Sacramentu.

V brněnském Divadle Husa na provázku se zároveň v současné době třetí měsíc hraje představení Vitka, které vypráví o krátkém životě talentované brněnské skladatelky, dirigentky a femme fatale Vítězslavy Kaprálové (1915-1940). Ta u Bohuslava Martinů studovala a byla také jeho múzou. Hru napsala spisovatelka Kateřina Tučková, režírovala ji Anna Petrželková. 

 

Právě se děje

Další zprávy