Muse, Pulp, Blur. Ceny Q dostali britští klasici

Karel Veselý
23. 10. 2012 12:16
Časopis Q rozdával hudební ceny. Radují se i Emeli Sande a Plan B
Muse
Muse | Foto: Profimédia

Londýn - V londýnském Grosvenor House Hotel se na večírku předávaly tradiční ceny hudebního magazínu Q. Sošky v patnácti kategoriích rozkročených mezi žhavou současnost a vzdáváním poct hvězdám minulosti si spravedlivě rozdělilo patnáct různých interpretů či skupin. Muse jsou podle čtenářů časopisu nejlepší současnou kapelou na světě, rapper Plan B natočil s Ill Manors nejlepší singl roku a nejlepším sólovým interpretem je zpěvačka Emeli Sande. K jejímu vítězství nepochybně přispělo i  vystoupení na zahajovacím ceremoniálu olympiády.

„Je to skvělý pocit," řekla pro BBC Sande, na jejímž štítě zůstali třeba Adele nebo Noel Gallagher.  „Q mě podporovali od samotného začátku a dostat od nich toto uznání je fantastické," dodala zpěvačka, jejíž album Our Version of Events je v Británii zatím nejprodávanější albem letošního roku. Sande také prozradila, že autorsky přispěla na novou desku Alicie Keys.

Emeli Sande
Emeli Sande | Foto: Reuters

Zahajovací ceremoniál her pomohl i klubovým klasikům Underworld, kteří si za hudební koláž k spektáklu režiséra Dannyho Boyla vysloužili cenu za zvukové inovace. Časopis Q se hrdě hlásí k tradici britského rocku, a tak jen tři letošní vítězové nejsou z ostrovů. Brandon Flowers z The Killers byl jmenován idolem („A teď je to oficiální, je ze mě Americký Idol!" prohlásil v nadsázce), píseň Dionne Warwick Walk On By obdržela punc „klasické skladby" a cenu v albové kategorii si odnesl soulový veterán Bobby Womack za comebackový počin The Bravest Man In The Universe.

Na ni si ale Britové mohou činit doslova domovská práva - vyšla totiž v péči britského vydavatelství XL Recordings a Womackovi s ní výrazně pomohli britští hudebníci jako třeba Damon Albarn. Ostatně jeho reformovaní Blur také neodešli ze slavnostního večera s prázdnou - čtenáři je zvolili za nejlepší koncertní kapelu, k čemuž jim stačilo krátké letní turné a vystoupení v Hyde Parku na počest zakončení olympiády.

Měl to být i jejich úplně poslední koncert zvěčněný na CD a DVD nachystané na listopad. Jenže Albarn a spol. se rozhodli dát Blur ještě další šanci a na příští léto ohlásili hraní na několika festivalech včetně jejich prvního koncertu mimo rodnou hroudu; na belgickém Rock Werchter zahrají na začátku července 2013.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Zahřívací kolo Mercury Prize

Kategorie objev roku byla jakýmsi zahřívacím kolem pro předávání Mercury Prize, k němuž dojde příští týden - o cenu se totiž poprali i tři její favorité Alt J, Lianne La Havas a Django Django. Vítězem se nakonec stali posledně jmenovaní s eponymním albem, eklektickým art-rockovým mišmašem sbírajícím skvělé recenze. Britské sázkové kanceláře nicméně na vítězství v prestižní ceně kritiků stále tipují Alt-J, jejichž debut An Awesome Wave vévodí předpovědím všech jedenácti bookmakerů, kteří vypsali sázky.

Django Django
Django Django | Foto: Aktuálně.cz

Časopis Q patří v spektru hudebních časopisů k těm konzervativnějším, a tak se během večera udělovalo i několik cen připomínajících velké hvězdy minulosti. Ikonou byla vyhlášena britská soulová skupina Dexys (dříve Dexys Midnight Runners) a debut Manic Street Preachers nazvaný Generation Terrorists byl uveden do síně slávy. Novým „hrdinou" časopisu Q je Johnny Marr z The Smiths a cenu za inspiraci mají Pulp.

Pro české fanoušky bude nepochybně zajímavé, že jedním z oceněných je i rockové trio The Cribs, která se představí 21. listopadu v smíchovské MeetFactory. Bratři Jarmanové si z včerejšího večera odnáší cenu za nezávislého ducha. Nejlepší video natočili podle čtenářů pop-rockoví Keane s Disconnected. Cena samozřejmě patří také španělským filmařům Juan Antonio Bayona a Sergio G. Sánchez, kteří stojí mimo jiné za úspěšným horrorem Sirotčinec.

Čtenářské ceny Q se udělují od roku 1990 a díky postavení časopisu (s 80 tisíci kusů je to nejprodávanější hudební měsíčník) patří k těm nejsledovanějším. Jinak je ale časopis kritizován za oportunismus; prý podporuje jen tradiční linii britského rocku a příliš se podřizuje vkusu svých čtenářů. V posledních letech každopádně věnuje méně stránek hudbě a přibližuje se spíše formátu „life-stylových" časopisů.

 

Vítězové Ceny magazínu Q

Foto: Aktuálně.cz

Objev roku - Django Django
Nejlepší píseň - Plan B, Ill Manors
Nejlepší album - Bobby Womack, The Bravest Man In The Universe
Nejlepší koncert - Blur
Nejlepší video - Keane, Disconnected
Nejlepší sólový interpret - Emeli Sande
Nejlepší kapela světa - Muse
Q klasický song - Dionne Warwick, Walk On By
Q nezavislí - The Cribs
Q zvuková inovace - Underworld
Q inspirace - Pulp
Q ikona - Dexys
Q klasické album - Manic Street Preachers, Generation Terrorists
Q hrdina - Johnny Marr

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy