Můj milenec zabil Jima Morrisona, říká Marianne Faithfull

Kultura Kultura
6. 8. 2014 13:17
Legendární zpěvačka a herečka vydává nové album Give My Love to London s hudbou od NIcka Cavea, Rogera Waterse a Anny Calvi. Na své drogové excesy vzpomínala v rozhovoru pro časopis Mojo.
Jim Morrison.
Jim Morrison. | Foto: Oficiální stránky

Praha - Marianne Faithfull řekla v rozhovoru pro časopis Mojo, že její někdejší přítel a drogový dealer byl přímo zodpovědný za smrt Jima Morrisona v červenci 1971. Zmíněný Jean de Breteuil tehdy frontmanovi kapely The Doors doručil dávku heroinu, která se stala Morrisonovi osudnou.

"Šel za Jimem Morrisonem a zabil ho," řekla Marianne Faithfull pro nejnovější vydání časopisu Mojo. "Chci ale dodat, že jsem si jistá, že to byla nehoda. Chudák. Ta dávka pro něj byla příliš silná. Jo. A zemřel. A já jsem o tom nic nevěděla. Každopádně všichni, kteří s Jimovou smrtí měli něco společného, jsou už mrtví. Tedy až na mě."

Faithfull měla De Breteuila k Morrisonovi doprovázet, ale na poslední chvíli se rozhodla jinak. "Intuitivně jsem vycítila potíže," řekla po letech. "Radši jsem si vzala pár Tuinalů (barbituráty - pozn. red.) a nešla jsem tam."

Foto: oficiální stránky festivalu

Faithfull mluvila ve stejném rozhovoru také o Amy Winehouse, která - stejně jako Morrison - zemřela v sedmadvaceti letech. "Amy ke mně byla velmi opatrná. Věděla, že vím a nechtěla, abych něco řekla. Žila se zvláštní směsí narcisismu a sebenenávisti, což jí vytvářelo jakousi skleněnou stěnu mezi ní a světem. Někdo ji měl prostě proplesknout a říct: Ty malá hloupá pí…, prober se!"

Marianne Faithfull je legendou, kterých už svět moc nenosí. Svého druhu možná vůbec. Temná rock'n'rollová hvězda se zrodila v polovině 60. let, kdy pro ní její tehdejší milenec Mick Jagger spolu s Keithem Richardsem napsali tklivou baladu As Tears Go By.

Poslechněte si píseň Sparrows Will Sing, kterou pro nové album Marianne Faithfull napsal Roger Waters.

Vynechat nelze ani její úspěchy na filmovém poli. Objevila se například ve snímku Marie Antoinetta režisérky Sofie Coppolové, kde si zahrála s noblesou sobě vlastní císařovnu Marii Terezii. Film s její účastí Irina Palm byl nominován na Zlatého medvěda, hlavní cenu Berlinale. Zahrála si také u Jima Jarmusche v jeho snímku Zlomené květiny.

Po třech letech od alba Horses and High Heels vydá 29. září novou desku s titulem Give My Love to London. Hudbu na ni složili Nick Cave, Roger Waters a Anna Calvi. V doprovodné kapele se střídají velká jména jako Warren Ellis, Jim Sclavonus i Adrian Utley. V souvislosti s albem vyjede zpěvačka, jejíž prokouřený, romanticky dekadentní alt patří do kategorie těch nezaměnitelných, i na světové turné, které odstartuje 11. října ve Stuttgartu, českou zastávku ale zatím neobsahuje.

 

Právě se děje

Další zprávy