Mrtvý Cobain sype víc než Elvis

26. 10. 2006 12:30
New York - Ekonomický časopis Forbes po šesté sestavil žebříček nejlépe vydělávajích celebrit, z jejichž zisků se ovšem radují dědicové.
Foto: Aktuálně.cz

Žebříčku mrtvých osobností letos poprvé vládne Kurt Cobain, bývalý kapelník grunge skupiny Nirvana, který se zastřelil 5. dubna 1994. I ze záhrobí si dokázal přijít na 50 milionů dolarů, tedy asi 1,14 miliardy korun.

Infobox

Kdo dělá dědicům radost?

1. Kurt Cobain (50 milionů dolarů)
2. Elvis Presley (42 milionů dolarů)
3. Charles M. Schulz (35 milionů dolarů)
4. John Lennon (24 milionů dolarů)
5. Albert Einstein (20 milionů dolarů)
6. Andy Warhol (19 milionů dolarů)
7. Dr. Seuss (Theodor Geisel) (10 milionů dolarů)
8. Ray Charles (10 milionů dolarů)
9. Marilyn Monroe (8 milionů dolarů)
10. Johnny Cash (8 milionů dolarů)
11. J.R.R. Tolkien (7 miliionů dolarů)
12. George Harrison (7 milionů dolarů)
13. Bob Marley (7 milionů dolarů)

Zdroj: Forbes.com

Po několika letech sesadil z trůnu rock´n´rollového krále Elvise Presleyho, který se s 42 miliony dolarů (asi 953 milionů korun) musí spokojit s druhým místem. Charles Schulz, autor komiksu Peanuts s Charliem Brownem, jeho sestrou Sally a psem Snoopym, který vychází v 2400 novinách po celém světě, přinesl dědicům 35 milionů dolarů.

Forbes se u vybraných kandidátů snaží sečíst hodnotu jejich autorských práv za umělecké výkony, ale i "vystupování" v reklamách, příjmy za použití jména nebo v podobě suvenýrů.

Ne vždy ale miliony proudí přímo k zákonnému dědici, například vdova po Kurtu Cobainovi, zpěvačka a herečka Courtney Love, prodala za 50 milionů dolarů čtvrtinu autorských práv newyorské společnosti Prime Wave, která se už postarala, aby o Cobainovi bylo slyšet.

Třeba i tak, že hudbu Nirvany prodala dál do seriálu Kriminálka Miami a má zásluhu na tom, že i patnáct let od vydání legendárního alba Nevermind jsou desky Nirvany stále populární - loni se jich jen v USA prodalo víc než milion, podobné číslo se očekává za letošek.

Stejně tak práva po Elvisu Presleym nepatří jen vdově Priscille a dceři Lise Marii. Dědičky loni v únoru prodaly 85 procent podílu na jeho dílo i obličej za 100 milionů dolarů.  A nový Elvisův "majitel", producent Robert Sillerman krátce na to v USA vyhlásil elvisománii - televize vysílala nové dokumenty, v knihkupectvích se objevily nové biografie, vyšlo několik výběrů z Elvisova bohatého katalogu.

Za ilustrátorem Charlesem Schulzem je ve  forbesovském žebříčku John Lennon (24 milionů dolarů) a první pětku uzavírá Albert Einstein, jehož snímky draze prodávají fotografické agentury a jméno využívají nejen obchodníci se suvenýry, ale také společnost Walt Disney ve svých výukových programech.

Následují Andy Warhol, spisovatel Dr. Seuss, v USA oblíbený autor knihy Jak Grinch ukradl Vánoce, Marylin Monroe, J. R. Tolkien nebo Bob Marley. V porovnání s loňskou tabulkou svých sedm milionů dolarů, což je pro Forbes limit, nedokázali vydělat Marlon Brando a Irving Berlin, mimo jiné autor koledy White Christmas.

Třináct ikon showbyznysu dokázalo podle propočtů Forbesu od října 2005 do října 2006 vydělat celkem 247 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy