Mozarta si připomenou i v Brně - filmem

čtk
4. 1. 2006 18:00
Brno - V brněnském kině Scala na Moravském náměstí v pátek začne šestidenní festival věnovaný letošnímu 250. výročí narození skladatele Wolfganga Amadea Mozarta.

Jeho život a dílo přiblíží návštěvníkům akce řada celovečerních filmů a záznamů Mozartových oper.

Festival je společným projektem Brněnského kulturního centra, České televize a rakouského festivalu Mozartjahr 2006. Vstup je zdarma. Mozartovským jubileem bude žít po celý rok řada evropských měst, která se zapojila do mezinárodního projektu Evropské Mozartovy cesty. Například v Praze se oslavy soustředí 27. ledna do Stavovského divadla, v Brně si Mozarta budou připomínat po celý rok.

První ze seriálu brněnských akcí je právě šestidenní mozartovský maraton. Zahájí ho projekce filmu režiséra Miloše Formana Amadeus, jenž patří k nejslavnějším snímkům mapujícím život a dílo skladatele. Návštěvníci uvidí delší, takzvanou režisérskou verzi z roku 2002.

Víkend bude ve znamení oper. V sobotu mohou návštěvníci kina zhlédnout záznam divadelního představení Mozartovy opery Don Giovanni z roku 1999 s Carlosem Álvarezem v titulní roli. O den později bude promítán záznam opery Figarova svatba, již před pěti lety uvedlo vídeňské divadlo.

Pondělní program je věnován milovníkům pamětnických televizních inscenací, zájemci mohou vidět televizní hru režiséra Václava Kašlíka Rekviem za Kouzelnou flétnu z roku 1968.

Záznam samotné opery Kouzelná flétna bude promítán v úterý. Uvedeno bude představení z roku 2003 v režii Davida McVicara s Willi Hartmannem a Dorotheou Röschmannovou v hlavních rolích. Tečku za festivalovým děním pak udělá repríza Formanova Amadea.

Na festival naváže v Brně v následujících měsících dalších několik desítek kulturních akcí, jejichž koordinátorem je Národní divadlo v Brně. Předzvěstí letošních oslav bylo prosincové uvedení Mozartovy opery Kouzelná flétna v brněnském divadle Reduta, v níž mladý Amadeus v roce 1767 koncertoval.

 

Právě se děje

Další zprávy