Mozarta oslaví Bartoliová i Bittová

ČTK
5. 1. 2006 15:00
Praha Do české metropole má poprvé zavítat slavná italská sopranistka Cecilia Bartoliová.

Vystoupení je uvedeno ve zveřejněném programu projektu Mozart-Praha-2006. Spolu s Bartoliovou mají v první květnový den ve Stavovském divadlem při Evropském koncertu hostovat Berlínští filharmonikové s dirigentem Danielem Barenboimem. Zaznít mají mimo jiné dvě Mozartovy symfonie a několik koncertních árií.

Z podobné kategorie je i mozartovské účinkování Vídeňských filharmoniků se Zubinem Mehtou na Pražském jaru a recitál sopranistky Edity Gruberové na stejném květnovém festivalu.

Bartoliová má přijet do české metropole poprvé, Slovenka Gruberová po 15 letech. Filharmonici z Berlína byli v Praze v
roce 1995, ale Mehta před 33 lety, a slavný orchestr z Vídně naposledy dokonce před 39 lety.

Bittová jako Elvíra

Novou položkou programu je mezinárodní představení moderní adaptace Mozartovy nejslavnější opery, kterou pod názvem Don Juan in Prague uvede festival Struny podzimu. Jako Elvíra se tu představí zpěvačka, houslistka a herečka Iva Bittová, jež v této roli slavila velký úspěch už v New Yorku.

Z českých interpretů dále figurují v projektu Mozart-Praha-2006 Dagmar Pecková, pianista Ivan Moravec, dirigenti Jiří Bělohlávek, Libor Pešek a Jiří Kout nebo houslisté Václav Hudeček a Pavel Šporcl.

Projekt mozartovských oslav vznikl jako dobrovolná iniciativa ředitelů předních institucí: České filharmonie, Národního divadla, Národního muzea a Národní knihovny, festivalů, orchestrů a dalších organizací. Součástí programu jsou jejich běžné akce inspirované mozartovským jubileem i speciální projekty.

Oficiální stránku Cecilie Bartoliové naleznete ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy