Mozart je nejoblíbenější skladatel Britů

BBC
19. 4. 2006 9:00
Londýn - Mozartův koncert pro klarinet A dur zvítězil v anketě rozhlasové stanice Classic FM o nejpopulárnější klasické dílo v Británii.

Rakouský skladatel se na první příčce každoročního žebříčku "Síň slávy" umístil vůbec poprvé. Mluvčí stanice označil za "příhodné", že se skladba vyšplhala na čelo žebříčku právě v době 250. výročí Mozartova narození.

V předchozích pěti letech vévodil anketě Rachmaninovův druhý klavírní koncert, jehož motivy se objevily ve filmu Pouto nejsilnější.

Mezi prvními třemi stovkami skladbami na žebříčku nicméně figuruje čtyřiadvacet Mozartových děl - což je o tři více než v případě jeho největšího soupeře Beethovena - a tři z těchto skladeb se umístily hned v první desítce.

Nejpopulárnějším britským skladatelem je Elgar s devíti kompozicemi na žebříčku; s osmi skladbami mu však šlape na paty Vaughan Williams. Ten byl letos třetí se svým dílem The Lark Ascending. 

Desátá příčka pak letos patří skladbě The Armed Man - A Mass for Peace dalšího Brita Karla Jenkinse. Ten se také vyšplhal absolutně nejvýš, pokud jde o dílo žijícího autora.

Díky vzestupu Mozartovy obliby se stal jeho koncert pro klarinet v jedenáctileté historii "Síně slávy" stanice Classic FM teprve třetí skladbou, která obsadila první místo.

Před pětiletou nadvládou Rachmaninova držel pět let nejvyšší příčku houslový koncert Maxe Brucha.

 

Právě se děje

Další zprávy