Morcheeba po depresi veze novou desku

Jan Pomuk Štěpánek (Metro)
29. 4. 2008 13:00
Kluci, možná zase potřebujete holku...

Praha - Pravidelný tuzemský návštěvník se vrací. V úterý do brněnské Flédy a den nato do pražské Lucerny Prahy míří Morcheeba - tentokrát pochroumaná na duši a s novou deskou Dive Deep.

Kupu hostů z alba zaskakuje na koncertech Jody Sternbergová. A bude zajímavé sledovat, jak se popere nejen s novými skladbami, ale především s klasickými kousky, na které jsou fanoušci zvyklí v podání Skye Edwards.

Paul a Ross Godreyovi se s ní rozloučili po vyčerpávajícím turné k desce Charango. Skye vládnoucí hypnoticky medovým hlasem natočila velmi dobrý sólový debut a pořád figuruje mezi "top friends" na MySpace profilu Morcheeby. Takže co se Skye týče, snad vše dobré. Co se Morcheeby týče, těžko říct.

Netrpělivě očekávaná porozchodová deska The Antidote potvrdila, že vokály Skye kapele chybí, ale její "náhradnice" Daisy Martey se svým drásavějším projevem dokázala díru zacelit.

Foto: Aktuálně.cz

Jenže další velké turné ukázalo, že Godfreyovic kluci nejsou sto snést se s novou zpěvačkou. "Rozhodli jsme se, že v budoucnu už nebudeme sdílet kapelu s žádným stálým vokalistou," svěřili se na svých stránkách.

Ústřední dvojici zemřel otec a bratři se ponořili do deprese. Když se kapela nacházela naposledy v takovém období, vzešla z toho před osmi lety muzikálovou euforií nadupaná deska Fragments of Freedom. Z triphopové party udělala přes noc popové hvězdy. Album nesnese srovnání s debutem ani s chilloutovou klasikou Big Calm, natož s bezchybnou deskou Charango, ale díky hitům jako Rome Wasn´t Build In A Day jsou dodnes schopni vyprodávat velké haly. 

V případě novinky Dive Deep asi žádný komerční odraz ze dna depresí nehrozí. S řadou hostujících zpěváků, zpěvaček a rapperů, které posbírali po MySpace, natočili dosud nejexperimentálnější a nejzvláštnější album. Nutno dodat, že i nejrozpačitější.

Morcheeba - Enjoy the Ride

Pilotní singl připomene "klasickou" Morcheebu, možná až moc. Že by kvůli tlaku vydavatelů Enjoy The Ride zněla spíše jako sebeparodie? Ale jak se posluchač prokousává dál, je zřejmé, že se Paul a Ross rozhodli překročit svůj stín. Producentský rukopis je stále čitelný, ale ještě nikdy se nepustili tak daleko od bezpečných kompozic.

Odvaha dělat věci jinak zaslouží pochvalu - a na Dive Deep je řada momentů, kdy se tahle sázka vyplácí. Country cover John Martynse Run Honey Run je bezesporu vrcholem alba.

Foto: Aktuálně.cz

Že producentské triky bratrů Godfreoyvých znějí skvěle ve spojení s frázujícím hip hoperem, si už kapela ozkoušela; tentokrát je tu hned několik rapperů a pokaždé je to to lepší, co album nabízí.

Za pozornost určitě stojí One Love Karma s hostujícím Cool Calm Petem, kterou ozvláštňuje tzv. fluteboxing. Termín, se kterým přišli Paul a Ross, není nic jiného než beatbox do flétny a zní to ještě zajímavěji, než se zdá.

Jenže některé skladby jakoby nejistě přešlapovaly na místě a chybí jim nosnější motiv. Jiné se zase točí v bludném kruhu dvou tří zajímavých motivů. Albu chybí cosi, co by jej stmelilo, dalo mu smysl, směr, téma. Tedy krom toho, že si na něm Paul a Ross lízali rány po vyčerpávajícím rozchodu.

Možná až příliš tvrdě to shrnula recenze na PopMatters: v souvislosti s hledáním nové indentity po odchodu Skye prý Paul a Ross připomínají Doors po smrti Morrisona. Dive Deep je ukazuje jako pořád velmi zručné a místy velmi kreativní hudebníky, jejich skladbám ale chybí pojítko; jakoby Morcheeba ztratila svou esenci.

Jak připomíná Paul, "z nahrávání se stala jakási terapie, boj proti depresi. Vážně jsme ji potřebovali a jsem na sebe pyšný". 

Bez jakékoliv ironie nutno říci:  Je dobře, že se Paul a Ross zase cítí lépe. My coby svědci jejich terapie můžeme jen dodat: Kluci, možná zase potřebujete holku...

 

Právě se děje

Další zprávy