Moffom do Prahy přiveze New York i Falca

Pavel Turek, tur
3. 10. 2008 12:40
Festival hudebních filmů začíná 16. října
From Mambo to Hip Hop
From Mambo to Hip Hop | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na šedesát filmů různých žánrů představí festival, jehož zkratka sice vypadá jako jméno planety ze Čtyřlístku, ale rozkódovaná dává naprostý smysl: Music on Film - Film on Music.

Pátý ročník festivalu hudebních filmů proběhne ve dnech od 16. do 20. října v kinech Lucerna, Světozor a Evald. Tentokrát má zaostřeno na New York, což se z hlediska dramaturgie ukazuje být jako nesmírně silný tah - jelikož hlavní město kultury dokáže nabídnout linku od harlemského jazzu padesátých let po zrod diska koncem sedmdesátých let nebo hiphopové scény o pár let později v jižním Bronxu.

A to jsme ještě na načrtnuté ose naprosto minuli vliv Factory Andy Warhola i punkovou scénu a klubu CBGB. Toto urbanistické naladění se přenáší i do dalších kategorií, v nichž je silné zastoupení hiphopové kultury v různých koutech světa.

From Mambo to Hip Hop (trailer)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Festival, který loni pionýrsky uvedl v české premiéře muzikál Once, letos v sekci New York City představí dokumenty jako From Mambo to Hip Hop: A South Bronx Tale nebo A Great Day in Harlem, který pojednává o skupinové fotografii 58 nejvýznamnějších jazzových hudebníků, kterou vytvořil v 50. letech Art Kane pro časopis Esquire.

Dále tu bude uveden kultovní film Style Wars o explozi grafitti a také snímek NYC 77 The Coolest Year in Hell, který představuje město zdánlivě na pokraji ekonomického úpadku, jež je však zároveň živnou půdou pro rozmach natolik odlišných směrů jako punk, hip hop a disco.

I'm Not There
I'm Not There | Foto: Aktuálně.cz

Ze zcela z jiné oblasti pak bude Note by Note. The Making of Steinway L1037, který sleduje výrobu koncertního křídla Steinway už od výběru dřeva po jeho zpracování v newyorské továrně.

Kromě striktně dokumentárních filmů ale MOFFOM  nabízí i životopisné snímky na hraně fikce jako I'm Not There režiséra Todda Haynese, v němž Boba Dylana ztvárnilo šest různých herců včetně Cate Blanchett.

V premiéře bude také uveden aktuální rakousko-německý film Falco - Verdammt, wir leben noch! (Falco - Zatraceně, ještě žijeme!) o rakouské superstar, která prodala na 60 milionů desek. 

Cestu festivalu popisuje jeho zakladatel a ředitel John Caulkins: „Před pěti lety jsme tento festival začali s určitou vizí. Byla postavena na propojení hudby a filmu. Z MOFFOM se za dobu existence stal dokonce pražský fenomén. Nesmíme ale zapomenout na zajímavý fakt, že na světě již existuje zhruba 20 festivalů podobného typu a stále jich přibývá."

Alexander Hacke
Alexander Hacke | Foto: http://www.drunk-date.com/

Asi by to nebyl správný MOFFOM, kdyby se na něm nepromítal film o Gogol Bordello. Loni běžel dokument Pavly Fleischer The Pied Piper of Hutzovina, letos se fenoménu v New Yorku usídlené multikulturní skupiny bude věnovat Margarita Jimeno ve filmu Gogol Bordello Non-Stop.

Kromě filmů nabízí MOFFOM tradičně i doprovodný koncertní program; v jeho rámci uvede 18. října v kině Lucerna Alexander Hacke z Einstürzende Neubauten spolu s výtvarnicí Daneille de Picciotto multimediální představení The Ship of Fools coby variaci na středověkou alegorii.

 

Právě se děje

Další zprávy