Mladí jazzmani ladí s elektronikou, hip hopem i klasikou

Kultura Kultura
27. 3. 2014 16:06
Festival Mladí ladí jazz nabídne příští týden tři špičkové koncerty. V Praze vystoupí kapely Robert Glasper Experiment, Portico Quartet i japonská klavíristka Hiromi.
Festival Mladí ladí jazz nabídne koncerty Hiromy, Roberta Glaspera i Portico Quartet.
Festival Mladí ladí jazz nabídne koncerty Hiromy, Roberta Glaspera i Portico Quartet. | Foto: mladí ladí jazz

Praha - Na špičkový moderní jazz láká program festivalu Mladí ladí jazz, který odstartuje v neděli 30. března koncertem čerstvého držitele Grammy, amerického pianisty Roberta Glaspera, který představí svá poslední dvě alba s projektem Experiment.

Během příštího týdne pak budou následovat koncerty dalších dvou hvězd - britských nu-jazzmanů a milovníků ambientu Portico Quartet a zázračného dítěte jazzové scény, japonské klavíristky Hiromi.

Robert Glasper Experiment (30.3., Palác Akropolis, 19:30)

Robert Glasper sklízel hudební úspěchy už od svých deseti let, dostal se na střední hudební školy a následně na významnou New Yorskou univerzitu New School for Jazz and Contemporary Music.

Poslechněte si Robert Glasper Experiment: Calls ft. Jill Scott.
Poslechněte si Robert Glasper Experiment: Calls ft. Jill Scott.

Díky svým nadaným spolužákům a přátelům z hudební branže Glasper vždy inklinoval k hip hopu, soulu a R&B. Utvořil tedy formaci Robert Glasper Experiment, se kterou se věnuje především propojování jazzu s těmito žánry.

Od roku 2012 se Robert začal jak jako hudebník, tak jako producent podílet na desce Black Radio, kde v Experimentu hostují jména jako Mos Def, Erykah Badu, Norah Jones, Common, Lalah Hathaway a další. Robert v projektu pokračuje a vydal s dalšími hudebníky desku Black Radio 2, kterou v Praze premiérově představí.

Portico Quartet (4.4., Palác Akropolis, 19:30)

Portico Quartet, kteří mluví o své hudbě jako o post-jazzu, vznikli v roce 2005 a další dva roky piloval svůj styl pouličním hraním před londýnským Národním divadlem. Jejich debutové album Knee-Deep in the North Sea bylo nominováno na prestižní cenu Mercury Prize a ocitlo se tak v dvanáctce nejlepších britských alb roku 2008.

Poslechněte si Portico Quartet: Laker Boo (Live)
Poslechněte si Portico Quartet: Laker Boo (Live)

Jejich zvuku dříve dominoval plochý bubínek jménem Hang, který vynalezli ve Švýcarsku na začátku tisíciletí a jež spojil perkusivní i melodické hudební elementy. Celkově pak kvartet kombinuje world music i vážnou hudbu s jazzem. Různost vlivů zasahujících do jejich hudby sahá od Debussyho, přes Stevea Reicha až k Milesi Davisovi.

Naživo jsou Portico Quartet syntézou skvělých instrumentálních výkonů a sofistikovaných jazzových postupů, které ale míchají s abstraktními rytmy dubstepové generace a postrockovou dynamikou tichých a hlučných pasáží.

Na posledním albu se přiklánějí k elektroničtějšímu zvuku, ovlivněnému tvůrci jako jsou Burial či Mount Kimbie, případně zvukovými experimentátory typu Flying Lotuse.

Hiromi (7.4. Pražská Křižovatka, 20:00)

Klavíristka Hiromi se díky své energické hře, v níž se odráží kromě klasické hudby i rock, vyvléct z elitářské jazzové ulity a oslovit širší publikum, aniž by ztrácela to erudované.

Poslechněte si část koncertu Hiromi.
Poslechněte si část koncertu Hiromi.

Sama hudebnice ostatně odmalička studovala klasickou hudbu, až postupně se vyprofilovala jako výrazná jazzová osobnost. Už ve čtrnácti koncertovala s Českou filharmonií, k určitému renomé jí pak pomohla mimo jiné spolupráce s Chickem Coreou. V jejím repertoáru se nachází, kromě vlastních autorských skladeb (kritika cení hlavně předloňské album Voice), také volné variace na Debussyho, Pachelbela nebo Beethovena.

Mladí ladí jazz 2014
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Mladí ladí jazz 2014

30. 3. Palác Akropolis, 19:30
Pitch Bender (CZ), Robert Glasper Experiment (USA)

4. 4. Palác Akropolis, 19:30
The Superpower (CZ), Portico Quartet (UK)

7. 4. Pražská Křižovatka, 20:00
Matouš Hejl (CZ), Hiromi (JAP)

11. 4. Jazztime, 20:00
Finále soutěže Jazz Fruit, Jazzpospolita (PL)

17.4. Jazzdock, 20:00
Tingvall Trio (SWE/GE), David Helbock Solo (AU)

25.4. Jazztime, 20:00
SIXIN (CZ)

2.5. Palác Akropolis, 19:30
Victor Wooten Band

8.5. Palác Akropolis, 19:30
Boska (IT), Fiordmoss

Sama o sobě kdysi prohlásila, že se nikdy necítila jako hráčka jazzu. „V klasice mě vzdělávala učitelka, která velice milovala jazz. Proto jsem ho poslouchala už od osmi let a tehdy jsem také začala improvizovat. Miluji veškerou hudbu. Tedy veškerou osobitou hudbu. A jednou z mých vůbec největších inspirací je Frank Zappa," jmenuje pianistka inspirační zdroje.

V roce 2011 se podílela společně s legendárním baskytaristou Stanley Clarkem na albu Stanley Clarke Band, za které dostali Grammy v kategorii Nejlepší jazzové album roku. Se svou vlastní tvorbou Hiromi debutovala v roce 2003 albem Another Mind, od té doby jich má na kontě již osm.

V Pražské křižovatce se představí Hiromi Uehara tentokrát sólově.

Pátý ročník festivalu Mladí Ladí Jazz nabídne kromě osmi koncertních večerů také množství workshopů, veřejných koncertů v centru Prahy či možnost zúčastnit se již tradiční soutěže o nahrání debutového alba. Festival vyvrcholí 10. května oficiální afterparty festivalu v pražské Akropoli za doprovodu formací Fiordmoss a Boska.

 

Právě se děje

Další zprávy