Mladé klavíristky Barta a Bóková budou streamovat z Anežského kláštera

ČTK ČTK
25. 4. 2021 20:00
V cyklu klavírních recitálů nazvaném Hybatelé rezonance se ve čtvrtek 29. dubna v přímém přenosu z Anežského kláštera v Praze představí Kristina Barta a Nikol Bóková. Setkání mladých umělkyň se uskuteční nejen u koncertního křídla, ale také v rozhovoru, kdy se klavíristky vzájemně vyzpovídají.
Kristina Barta a Nikol Bóková (vestoje).
Kristina Barta a Nikol Bóková (vestoje). | Foto: Petra Hajská

Projekt Hybatelé rezonance poskytuje hudebníkům prostor a možnost připravit si recitál vyjadřující jejich umělecký názor a preference. Koncerty bude možné sledovat na Facebooku nebo YouTube.

"Zahraji část z nového repertoáru, připravovaného speciálně pro Hybatele, zazní moje nejnovější autorská kompozice, setkáme se poprvé s Kristinou, a budeme si navzájem interprety i publikem, zpovídaným i tím, kdo se ptá a naslouchá," avizuje Bóková.

Nikol Bóková hraje baladu Manfred od Vítězslava Nováka. | Video: Nikol Bóková

Kristina Barta v průběhu večera zahraje skladby ze svého nového alba Love and Passion. "Jsou původně psané pro kvintet, takže to pro mne bude velmi zajímavý experiment. Dále mám připravenou zcela novou kompozici, která je inspirována událostmi posledního roku. A předpokládám, že svou hru zakončím nějakým oblíbeným jazzovým standardem. Zároveň se těším na první osobní setkání s Nikol," podotýká.

Jazzová klavíristka a skladatelka Barta svoji tvorbu uváděla takřka výhradně s vlastními úspěšnými formacemi Kikina B a Kristina Barta Trio. Roku 2015 získala cenu na putovním Bohemia Jazzfestu. O rok později se s triem probojovala do finále soutěže Euroradio Jazz Competition v nizozemském Amsterdamu, následně zaujala také na Montreaux Jazz Festivalu. V roce 2017 vydala debutové album nazvané EMA 29.

Nikol Bóková se věnuje převážně interpretaci klasické hudby, kromě toho také skládá. Její tvorba se rozprostírá mezi jazzem, vážnou hudbou, minimalismem i popem. V posledních dvou letech vydala alba Inner Place a Unravel, nyní dokončuje autorskou desku Prometheus, která vyjde na značce Animal Music.

Večer připravil výrobce klavírů C. Bechstein ve spolupráci s pražskou Národní galerií, jež Anežský klášter spravuje. O úvodní slovo se postará její ředitelka Alicja Knastová. "Je nevyhnutelné být v této době on-line, abychom zprostředkovali kulturní prožitky našim návštěvníkům a divákům, přesto se nemohu dočkat, až znovu otevřeme a přivítáme první návštěvníky," doplňuje Knastová.

Cyklus Hybatelé rezonance se stal nástupcem dvouleté série Saleem Ashkar Beethoven Residency, kde na osmi koncertech zaznělo všech 32 Beethovenových mistrovských klavírních sonát.

Skladba Hard Day v podání kvintetu Kristiny Barty. | Video: Alessa Records
 

Právě se děje

Další zprávy