Koncert pod širým nebem. Nick Cave bude hvězdou pražského Metronomu

Kultura Kultura
18. 5. 2021 9:11
Hvězdou příštího ročníku pražského hudebního festivalu Metronome bude Nick Cave. Třiašedesátiletý australský zpěvák žijící v Anglii měl původně vystoupit v pražské O2 areně, tento koncert však zrušil. Ten nový pořádá Metronome.
Nick Cave hrál v Praze naposledy v letech 2013 a 2017.
Nick Cave hrál v Praze naposledy v letech 2013 a 2017. | Foto: Jason Williamson

Caveovu účast oznámili pořadatelé v úterý ráno. Festival se uskuteční 23. až 26. června 2022 na pražském Výstavišti. Cave v postupně ohlašovaném programu doplňuje britské duo Oh Wonder nebo amerického zpěváka a skladatele Becka.

"Slíbili jsme všem trpělivým držitelům vstupenek velké překvapení. Věřím, že stejně jako my mají z této novinky velkou radost. Účast Becka a Nicka Cavea na programu jedné akce je vskutku raritní hudební událost," říká jeden z pořadatelů David Gaydečka.

Australan se do Prahy, kde prvně vystoupil roku 1992, vrátí po pěti letech. Původně měl vystoupit vloni na jaře v pražské O2 areně, koncert však byl kvůli pandemii koronaviru několikrát přeložen a nakonec zrušen.

Caveův život v posledních letech výrazně poznamenala smrt jeho patnáctiletého syna Arthura, který v roce 2015 spadl ze skal u hudebníkova domovského Brightonu. "Nechci se k tomu stále vracet, ale věci se prostě změnily. A já jsem se změnil. V důsledku z toho vzešel klid, který se značně liší od šílenství předcházejících let," vysvětlil éterický charakter svých nedávných alb.

S fanoušky poslední roky komunikuje pomocí webu Red Hand Files. Tam mu může kdokoliv položit libovolný dotaz. Živá verze Red Hand Files pk probíhá na zvláštních večerech, které nesou podtitul Conversations With Nick Cave. Mezi skladbami zpěvák odpovídá na dotazy z publika.

V průběhu pandemie připravil výstavu v Dánské královské knihovně v Kodani a vydal dvě alba. To první se jmenovalo Idiot Prayer jako stejnojmenný koncertní film, zachycující Caveovo sólové vystoupení. U koncertního křídla v londýnské hale Alexandra Palace zahrál 24 písní svých kapel Bad Seeds a Grinderman.

"Australský zpěvák při intimním sólovém koncertu kondenzoval samotu a pobídl diváky, aby ji sdíleli společně. Nic lepšího zatím koronavirová krize lidstvu nenabídla," konstatoval kritik Ondřej Horák na serveru Aktuálně.cz.

Letos na jaře, kdy byli členové jeho kapely Bad Seeds stále rozeseti po světě, pak následovalo Carnage nahrané jen s multiinstrumentalistou Warrenem Ellisem. Jedním z motivů alba je strhávání soch v rámci protestů hnutí Black Lives Matter, dalším hudebníkovo nové pandemické přátelství s malířem Thomasem Houseagem.

"Předností nahrávky je dynamika, jaká předchozím deskám chyběla. Zvuk Ghosteen byl konstantě hutný, nedávný koncertní záznam Idiot Prayer zase limitovaly možnosti klavírního křídla," napsal o albu Ondřej Horák na Aktuálně.cz.

Podle něj deska Carnage nese rysy filmové hudby a místy se dotýká zvrácené nálady zpěvákových oblíbených mordýřských balad nebo rock’n’rollového sentimentu vedlejšího projektu Grinderman, jímž australský zpěvák se spoluhráči čas od času utíká před svou hlavní kapelou Bad Seeds.

Caveova píseň Euthanasia vznikla v období nahrávání alba Skeleton Tree. | Video: Trafalgar Releasing
 

Právě se děje

Další zprávy