Zemřel skladatel Michel Legrand. Proslul spoluprací s Edith Piaf i Orsonem Wellesem

ČTK ČTK
26. 1. 2019 9:08
V noci na sobotu ve věku 86 let zemřel francouzský skladatel Michel Legrand, autor hudby filmových muzikálů Paraplíčka ze Cherbourgu či Slečinky z Rochefortu režiséra francouzské nové vlny Jacquese Demyho.
Michel Legrand spolupracoval se zpěváky i režiséry.
Michel Legrand spolupracoval se zpěváky i režiséry. | Foto: Profimedia.cz

O jeho odchodu informovala agentura AFP s odvoláním na hudebníkova mluvčího.

Během padesátileté kariéry Legrand získal tři Oscary a spolupracoval mino jiné s americkým režisérem Orsonem Wellesem, zpěváky Rayem Charlesem, Edith Piaf a Charlesem Trenetem nebo s básníkem a režisérem Jeanem Cocteauem.

Skladatel, dirigent a klavírista Legrand se narodil 24. února 1932 v Bécon-les-Bruyères na pařížském předměstí. Jeho matka Marcelle Der Mikaëlianová pocházela z Arménie, otec Raymond Legrand byl svého času jedním z nejpopulárnějších francouzských skladatelů a dirigentů.

Hoch se zprvu věnoval jazzu a spolupracoval se slavnými muzikanty Dizzym Gillespiem, Milesem Davisem či Stanem Getzem. Později se proslavil hudbou pro filmy.

V šedesátých letech svou práci spojil s režiséry nové vlny - s již zmíněným Demym, ale také s Jeanem-Lucem Godardem nebo Agnès Vardovou. Roku 1966 se usadil v Hollywoodu.

Složil hudbu k více než dvou set filmům, televizním pořadům a muzikálům a vydal přes sto alb. Vedle tří Oscarů získal pět hudebních cen Grammy. Bylo mu dvaadvacet, když se jeho první album s názvem I Love Paris stalo jedním z nejprodávanějších instrumentálních alb všech dob.

Legrand byl rovněž vynikajícím jazzovým pianistou a uznávaným dirigentem, který spolupracoval s orchestry po celém světě.

 

Právě se děje

Další zprávy