Michal Pelant: Všichni se občas potřebujeme urvat ze řetězu

Petr Adámek Petr Adámek
9. 3. 2016 18:00
Před dvěma lety vydal skvělý sólový debut Na hraně. Teď Michal Pelant připravuje nový materiál. V rozhovoru pro Aktuálně se sedmatřicetiletý muzikant rozpovídal o vlcích, trhání se ze řetězu i hraní s Davidem Kollerem.
Michal Pelant
Michal Pelant | Foto: Tomáš Malý

V lednu měl premiéru tvůj nový klip Mezi psem a vlkem s Lukášem Pavláskem.

Ano, roli detektiva si zahrál Lukáš Pavlásek, který tu má výjimečně vážnou roli. Já na ty veselé věci celkově moc nejsem a i tenhle klip je docela děsivý, má trochu lynchovský nádech. Točil to Vítek Hradil, který tvořil hodně pro raperskou scénu, dál dělal třeba poslední video Davida Kollera k písničce Recidiva.

Jak se Lukáši Pavláskovi hrála vážná role?

Lukáš byl tak vážný že za mnou chodil celý štáb, jestli není naštvý. Tak jsem se ho zeptal, jestli je v pohodě, a on na mě překvapeně koukal, že proč by nebyl, že prý je už od rána ponořený do role. U něj člověk nikdy neví, co myslí a nemyslí vážně.

Text téhle skladby ti napsal Xindl X. Máš rád jeho textařskou práci?

Ondřeje (Ondřej Ládek je občanské jméno Xindla X, pozn. red.) si jako textaře vážím, má talent pro slovo a pointování, které já nemám. Spolupracuje třeba s Michalem Hrůzou a dalšími. Potkali jsme se na jednom festivalu, tak jsem ho požádal o text a on, že moc rád. Pak jsem Ondřejovi poslal demo, to bylo asi ve čtyři odpoledne. V deset večer mi přišla smska s kompletním hotovým textem.

Michal Pelant - Mezi Psem a Vlkem | Video: YouTube

V písničce zpíváš pasáž „jsem vlkem víc, než jsem byl kdy psem“, která se dá vyložit jako variace „neochočís si mě“. Směřuješ ta slova někomu konkrétnímu?

Ani ne, to by přece mělo vyjadřovat každýho správnýho chlapa! (smích)

A kam až ve vztahu může zajít další část textu „nepřipoutáš si mě obojkem“?
Pro „urvání se ze řetězu“ má každý hranici jinde. Nicméně urvat ze řetězu se občas potřebuje každý, chlap i ženská! (smích)

Tobě osobně se to stává často?

Já jsem urvanej pořád. (smích) Ne, vážně, já jsem kliďas a kalím úplně normálně jako každý jiný muzikant. Spíš tedy míň než víc… Podle mě. (smích)

Lemmy, bývalý zpěvák Motörhead, kdysi popisoval, že jeho největší jízda trvala tři týdny. Vzpomeneš si na svůj největší mejdan?

Já jsem spíš zastánce krátkého, ale intenzivního mejdanu. Víc jak dva dny v kuse jsem snad nikdy nedal. Nebo si to nepamatuju... (smích) A dneska už vůbec ne.

Zpátky k singlu. Imponuje ti vlk jako zvíře?

Vlk je pro mě symbol síly a individuality, zároveň ale žije ve smečce. To je jak muzikant v kapele.

Singl předznamenává novou desku. V jaké jsi fázi?

Mám složený materiál na celé album, natočené jsou tři věci. Hotové bych to chtěl mít nejpozději v březnu. O mix a master se stará Steve Lyon, se kterým jsme dělali na desce Davida Kollera ČeskosLOVEnsko. Je to zvukař a producent, co dělal třeba s Depeche Mode, Cure, Paulem McCartneym a dalšími. Točíme to v novém studiu Davida Kollera v MeetFactory.

Na první sólovku sis počkal až do svých 37 let, s druhým albem sis vcelku pospíšil. Chytil jsi slinu?

Když hraješ koncerty nebo festivaly, potřebuješ aspoň 40 minut a na to ti materiál z jedné nahrávky nestačí. Potřebuješ mít aspoň patnáct věcí, ideálně svých. Takže jsem rád, že s touhle deskou už dám regulérní set bez problémů dohromady. Na album Na hraně jsem sebral písničky z delšího období, oproti tomu novinka víc postihne moje aktuální hudební rozpoložení.

Mluvil jsi o Davidu Kollerovi. Máš na desce věci, které jsi původně napsal na ČeskosLOVEnsko, ale nepoužily se?

Ne, ani jednu. ČeskosLOVEnsku jsem se věnoval hodně intenzivně a teď jsem začal s novými věcmi úplně od znova.

Když píšeš muziku, rozlišuješ dopředu, jestli ji použiješ pro sebe nebo pro Davida?

To ani ne. Rozlišuju to jen v případě, když se někdo ozve a chce něco konkrétního. Nedávno jsem třeba dělal hymnu resp. „haku“ pro český biatlon. Text dělal Michal Horáček, zpívala Gábina Soukalová. To jsou situace, kdy je samozřejmě potřeba respektovat zadání a účel.

Jaký byl vlastně rok 2015 s Kollerbandem?

Loňský rok byl skvělý. Na jaře jsme dofinišovali desku, léto objížděli festivaly, pak šňůra. Teď nás čeká do podzimu pauza, proto bych chtěl víc hrát se svojí kapelou.

Michale Pelant
Michale Pelant | Foto: Tomáš Malý

Čím byl loňský rok významný pro tebe osobně?

Kromě zmíněné desky Kollerbandu, na kterou jsem taky něco napsal, dělal aranže a předprodukci, pro mě osobně hlavně tím, že se mi začalo dařit i v reklamní hudbě a začaly přicházet zakázky. Měl jsem hodně práce, za což jsem vděčný. Zajímavé byly třeba i koncerty s Xavierem Baumaxou. Xavimu totiž jeho pes prokousnul prst, těsně před křty jeho nového CD, mimochodem skvělého. Tak jsem za něj zaskočil. Zajímavá zkušenost. Některé koncerty jsme hráli třeba jenom v duu. To je hodně těžká disciplína.

Máš písničky na Kollerových deskách. Co ho požádat o protislužbu?

Už se stalo! David mi poslal asi tři demáče, ať si něco vyberu. Zatím jsem si nevybral.

Co kromě desky letos chystáš?

Začal jsem hrát s Jasnou pákou. Michal Ambrož bude vydávat bestofku a v dubnu bychom chtěli vyrazit společně na turné. Na podzim budeme hrát s Kollerbandem. Rád bych ještě zmínil, že mám nově v kapele Jakuba Zitka, hraje na klávesy, skládá, produkoval poslední desku Anety Langerove. Na nové desce bude mít taky nějaký písničky.

Na přelomu roku navždy odešlo hned několik slavných muzikantů. Kdo nejvíc chybí tobě?

Teď toho bylo hodně. Mně se ale stále vybavuje okamžik před pár lety, když jsem hrál s Tomášem Hájíčkem z Krucipüsku v pořadu Na Kloboučku. Hrál tam s námi jako host Michal Pavlíček a zrovna ten den umřel kytarista Gary Moore, tak jsme tam na něj vzpomínali. To byl hustej kytarista!

 

Právě se děje

Další zprávy