Michaela Jacksona zabila příprava na turné, míní rodina

Kultura ČTK Kultura, ČTK
30. 4. 2013 8:07
Vinu podle příbuzných Jacksona nese promotér turné This Is It
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - "Za smrt Michaela Jacksona nese vinu pořadatelská firma AEG Live, která najala lékaře, jenž podal zpěvákovi smrtelnou dávku léků," řekl advokát Jacksonovy rodiny na úvod procesu, který řeší žalobu na pořadatele jeho koncertů. Společnost se hájí tím, že doktora najal sám Jackson.

Podle žalující strany se firma snažila za každou cenu připravit zpěváka na comebackové turné This Is It bez ohledu na nalomené zdraví 51letého Jacksona. AEG Live si prý od turné slibovala velké zisky.

"Bylo jim jedno, kdo tohle rýžování zlata odnese," řekl právní zástupce Jacksonových Brian Panish.

Advokát označil za všeobecně známou Jacksonovu závislost na lécích. "Jediná skupina lidí, která bude tvrdit, že o ní nevěděla, je AEG," prohlásil Panish.

Obhájci firmy, kteří se svou úvodní řečí na Panishe navážou, chtějí přesvědčit porotu o tom, že si lékaře Conrada Murraye najal sám Jackson již předtím, než se začal připravovat na turné. Murray si v současné době za neúmyslné zabití 'krále popu' odpykává čtyřletý trest vězení.

13. května 2005, Kalifornie.
13. května 2005, Kalifornie. | Foto: Reuters

Žalobu podala jménem Jacksonových tří dětí - 16letého Prince, 14leté Paris a 11letého Blanketa - zpěvákova matka Katherine. Na firmě chce vysoudit odškodné až 40 miliard dolarů (přes 800 miliard korun). Takový by mohl být podle žaloby zisk z Jacksonovy umělecké a reklamní aktivity, pokud by zpěvák nezemřel. AEG tuto sumu považuje za přemrštěnou, Jackson byl podle ní za zenitem a takového výdělku zisku by nedosáhl.

Proces má trvat až tři měsíce. Důležitými důkazy má být několik e-mailů, které dnes Panish u soudu prezentoval. Elektronická komunikace mezi manažery AEG podle něj ukazuje na to, že věděli o Jacksonových zdravotních problémech, které je měly varovat.

V jednom z e-mailů napsal podle AP šéf firmy Randy Phillips o Jacksonovi: "Je to citově paralyzovaná hromádka neštěstí prolezlá sebenenávistí, teď pochybuji, že je čas na turné."

Jackson zemřel v roce 2009 na předávkování anestetikem propofol, které používal s Murrayho vědomím jako uspávací prostředek.

AEG jakékoli vlastní pochybení odmítá, Jackson si prý vše zavinil sám, i tím, že často střídal lékaře.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy