Michael Nyman napsal symfonii obětem fotbalové tragédie

ČTK Kultura ČTK, Kultura
10. 4. 2014 14:24
Symfonie uctí fanoušky Liverpoolu, kteří zahynuli na stadionu Hillsborough v roce 1989. Michael Nyman ji složil během onoho tragického odpoledne před pětadvaceti lety.
Michael Nyman.
Michael Nyman. | Foto: Michael Nyman

Liverpool - Skladatel Michael Nyman zkomponoval symfonii, jež má uctít 96 obětí z řad liverpoolských fotbalových fanoušků na stadionu Hillsborough v roce 1989. Symfonie zahájí 5. července v místní katedrále Liverpoolské bienále moderního umění.

Nyman, jenž je znám jako autor hudby k oscarovému filmu Piano a ke snímkům Petera Greenawaye, je představitelem hudebního minimalismu. Jeho hodinové dílo s názvem Symphony No. 11: Hillsborough Memorial je založeno na hudbě, již složil během tragického odpoledne před pětadvaceti lety.

Poslechněte si část koncertu orchestru Michaela Nymana.
Poslechněte si část koncertu orchestru Michaela Nymana.

"Doufám, že to bude malý, ale významný příspěvek k léčebnému procesu, který je pro rodiny zesnulých fanoušků stále potřebný," uvedl Nyman, jenž několikrát koncertoval v České republice.

Symfonii zahraje Liverpoolská filharmonie a mezzosopranistka Kathryn Rudgeová, místní rodačka, zazpívá jména 96 fanoušků Liverpoolu, kteří přišli o život.

K největšímu neštěstí na britských stadionech došlo při semifinále Anglického poháru mezi Liverpoolem a Nottinghamem 15. dubna 1989. V přeplněném sektoru stadionu Hillsborough v Sheffieldu zahynulo 96 fanoušků, dalších 766 lidí bylo zraněno.

Minulý měsíc začalo nové vyšetřování tragédie, jež nařídil nejvyšší soud po dlouholetých protestech příbuzných obětí, kteří nesouhlasili s tím, že šlo o nešťastnou náhodu. Podle nich mohla za tragédii z velké části pochybení v policejním zajištění bezpečnosti na stadionu.

 

Právě se děje

Další zprávy