Michael Jackson láme rekordy hitparády Billboard

Pavel Turek, tur
1. 7. 2009 11:45
Devět míst z americké archivní Top 10 patří králi popu
Zpěvák Michael Jackson
Zpěvák Michael Jackson | Foto: Reuters

Los Angeles - Kdyby pravidla americké hitparády umožňovala, aby alba starší osmnácti měsíců mohla bodovat v oficiální Billboard 200, smetl by Jacksonův výběr Number Ones z jedničky papírové vítěze Black Eyed Peas.

Takhle došlo k nevídanému přeskupení v Top Pop Catalog Albums, kde se umisťují starší alba, která již vypadla z první stovky. Všech prvních devět míst z top 10 patří po minulém týdnu Jacksonovi. Jak se dalo čekat, znovu se stal králem popových žebříčků. Alba Number Ones se prodalo 108 tisíc, kompilace The Essential Michael Jackson, která je na druhé příčce, 102 tisíce a nedostižnému Thrilleru stačilo na třetí pozici 101 tisíc. 

Uvedená tři alba by s přehledem předstihla novinku The E.N.D. kvartetu Black Eyed Peas, které jde stylově ve stopách krále popu. Skupina se na první místo Billboard 200 dostala s 88 tisíci prodanými kopiemi.

Zpěvák Michael Jackson s Billem Clintonem
Zpěvák Michael Jackson s Billem Clintonem | Foto: Reuters
Čtěte také:
Jackson po smrti ovládl britskou hitparádu

Poprvé v historii měření Billboardu tak došlo k tomu, že archivní alba předstihla v prodejích novinku. Shodou okolností taková situace již málem nastala loni v únoru, kdy vyšla výroční edice Thrilleru, tehdy se jí prodalo 166 tisíc. Ten samý týden se však písničkáři Jacku Johnsonovi podařilo s albem Sleep Through the Static uhájit vítězství. Prodal 180 tisíc, zatímco už druhá Amy Winehouse měla jen 115 tisíc. 

Zpěvák Michael Jackson
Zpěvák Michael Jackson | Foto: Reuters

Jediné album v první desítce aktuální Top Pop Catalog Albums patří re-edici soundtracku k filmu Woodstock. Skončil na desítce s 8 tisící prodanými kusy.

O šílenství kolem smrti Michaela Jacksona nelépe vypovídá porovnání prodejů z týdne, který končil 21. červnem, s aktuální bilancí. Živý Jackson v posledním týdnu prodal 10 tisíc nosičů, zatímco v několika dnech po jeho smrti zmizelo z amerických pultů 415 tisíc jeho alb.

Jenom za poslední rok se Jacksonových desek prodalo 297 tisíc, což jen ilustruje, jakou mánii jeho smrt nastartovala.  Pořadatel jeho vyprodaných londýnských koncertů AEG se rozhodl, aby zmírnil svou finanční ztrátu, nabídnout fanouškům místo vrácení peněz zvláštní sběratelský lístek. Také se uvažuje o vydání živého alba, které by zachycovalo zpěvákovy zkoušky na chystaný koncertní návrat.

Foto: Reuters

Jacksonovy skladby kralují v prodeji na iTunes po celém světě a internetový obchod Amazon hlásí sedmi set násobný zájem o jeho desky. Jacksonovy memorabilie se staly hitem i na serveru eBay, zájem je o vstupenky z jeho starších koncertů. Startovní cena za vstupenku na jeho portorickou show nyní činí 25 tisíc dolarů.  

Ačkoli je nyní ještě brzy na jakékoli spekulace, zdá se, že se Jackson zařadí po bok nejlépe vydělávajících mrtvých celebrit, jako je Elvis, Albert Einstein nebo Heath Ledger. Pomůže mu v tom nejen katalog jeho písní, jehož hodnota se odhaduje na miliardu dolarů, ale i poloviční podíl ve společnosti  Sony / ATV Publishing.

Ta představuje bohatství odhadované až na 2 miliardy, neboť spravuje odhadem 750 000 písní od interpretů jako Beatles, Bob Dylan, Lady GaGa, Neil Diamond nebo Jonas Brothers.

 

Právě se děje

Další zprávy