MGMT pronásledují monstra i Sarkozyho

Pavel Turek, tur
13. 6. 2009 11:30
Klipy: The Killers, Bat for Lashes, The Prostitutes
MGMT
MGMT | Foto: Sony Music

Praha - Dlouho poté, co týdeník NME vyhlásil skladbu Kids nejlepším songem roku 2008, dokonce i dost dlouho poté, co ji bez svolení kapely v kampani využil Nicolas Sarkozy a oni vysoudili odškodné, se MGMT rozhodli natočit k ní video.

Na jejím vizuálním provedení opět participoval jejich dvorní tvůrce klipů Ray Tintori (mj. The Killers nebo Chairlift) a video, jež kombinuje hrané partie s psychedelicky animovanými, má opět všechny atributy ironie a drzosti, jež jsou pro současnou brooklynskou scénu typické.   

Klip zachycuje batole pronásledované monstry a zanedbávané laxní matkou, jíž není nikdo jiný než harfistka a písničkářka Joanna Newsom se svým skutečným potomkem.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
MGMT: Když se management svlékne a pálí peníze
The Killers jsou lidé, tanečníci i šílenci. Ale slavní
Festivalová Barcelona se koupe v moři psychedelie
Bat for Lashes přivádí pohádky do nočního velkoměsta

Video začíná citátem připisovaným Marku Twainovi - ale ve skutečnosti to byl Nitezsche, kdo napsal: „Kdo zápasí s nestvůrami, ať se má na pozoru, aby se přitom nestal nestvůrou. A hledíš-li dlouho do propasti, vhlédne pak propast i do tebe."

Což se dá brát i jako odkaz na to, že MGMT původně ke skladbě inspiroval osud seattlského zpěváka Andrew Wooda, který se ve čtyřiadvaceti předávkoval heroinem a na troskách jeho kapely Mother Love Bone vznikli Pearl Jam. 

 

Patřičně patetický klip pro třetí singl z desky Day & Age losangeleských The Killers natočil Anthony Mandler. Režisér, který spolupracuje většinou s hvězdami první ligy - Rihanna, Nelly Furtado, Beyoncé - s kapelou dělal už na When You Were Young a vytáhl ji tehdy do mexického města Tlayacapan.

Tentokrát v A Dustland Fairytale vytvořil kulisy napomádovaného srdce Ameriky padesátých let a s pomocí odkazů na filmy jako Rebel bez příčiny dotahuje dál do současnosti deziluzi z amerického snu. K čemuž Brandon Flowers zpívá o „Popelce ve slavnostních šatech".

 

Jako milionář, který si koupil slunce, dostal Nina Nourizadeh celou sluneční soustavu do jedné místnosti a nechal Natashu Khan aka Bat For Lashes, aby kolem ní sehrála dvojroli sebe i svého blond alter ega Pearl inspirovaného fotografiemi Cindy Sherman.

Kromě toho na ni režisér klipů pro Lily Allen, Hot Chip nebo Santigold ještě poslal vlka se světélkujícím pohledem. Pearl's Dream je druhý singl z ceněného alba Two Suns a Nourizadeh žánrem pohádka z televizního studia dokonale vystihl náladu skladeb Bat for Lashes.

 

Druhý singl z alba Hometown Zombies vydávají pražští The Prostitutes. Do postapokalyptického prostředí bývalého vojenského prostoru a současného ráje paintballu v Milovicích zasadil režisér Šimon Šafránek video ke skladbě Boom.

Jako poslední přeživší po katastrofě sbírají členové kapely mezi bytovkami trosky kdysi funkčních věcí, aby si z nich postavili totem bohyně. Zapálí ji ovšem ještě dříve, než si uvědomí, že by ji měli uctívat. Coby art direktorka se na klipu Boom podílela sochařka Marie Hladíková.   

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy