Patříte do Bohnic? Festival Mezi ploty kromě Kluse či PSH nabídne diskuse s psychiatry

Kultura Kultura
17. 5. 2018 12:45
Festival Mezi ploty se uskuteční 26. a 27. května v parku Psychiatrické nemocnice Bohnice a kromě koncertů Tomáše Kluse, skupiny PSH, Vojtěcha Dyka nebo Lenky Dusilové připravil i divadelní program a besedy s odborníky o nemocech duše a každodenních problémech.
Poselství Tomáše Kluse: Mám dost arogance a lhostejnosti. Patřím do Bohnic. | Video: Mezi Ploty

Na návštěvníky festivalu Mezi ploty v areálu pražské Psychiatrické nemocnice Bohnice nečeká jen muzika. Dozvědí se, jak zvládat duševní krize či nejrůznější závislosti, a k dispozici jim budou i psychologové.

Například v Rodinné zóně budou pro rodiče kromě pohádek, loutek a koncertů kapely Kašpárek v rohlíku připraveny diskuse o výchově dětí a partnerských vztazích.

"I když tabu duševního zdraví v posledních letech zeslábla, pořád se často zdráháme požádat o pomoc, když je nám na duši těžko," vysvětlují organizátoři, proč se na Mezi ploty kromě umělců sjíždějí i odborníci, kteří si s návštěvníky povídají o duševních problémech a každodenních strastech.

"Ten festival má jedinečnou, až hypnotickou atmosféru. A budete mít možnost vnímat a prožívat věci jiným způsobem," říká klinický psycholog Martin Dlabal, který tu představí možnosti hypnoterapie.

Pozvánka na Mezi ploty (Martin Dlabal, klinický psycholog) | Video: Mezi ploty

Na festivalu Mezi ploty letos zahrají Vojtěch Dyk s B-Side bandem, Tomáš Klus, No Name, Horkýže Slíže, Xindl X, PSH nebo kapela Slza.

V pauzách mezi koncerty se od expertů i samotných pacientů návštěvníci dozvědí o úzkostných poruchách, syndromu vyhoření i jiných problémech, kterými se v Bohnicích lékaři a odborníci zabývají.

V Divadle Za plotem budou účinkovat Divadlo v Dlouhé, Vosto5, Divadlo Bolka Polívky nebo Studio Ypsilon.

Venkovní Scéna smíchu je věnovaná improvizaci, stand-up comedy a slam poetry. Jinde si návštěvníci vyzkouší graffiti či street dance.

Dvě scény nabídnou vystoupení amatérských a začínajících umělců. A na odpočinek je připraven areál s meditací, jógou, muzikoterapií, kurzem hypnózy či pochodem přes žhavé uhlíky.

Pozvánka na Mezi ploty (Martin Hollý, ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice) | Video: Mezi ploty
 

Právě se děje

Další zprávy