Tata Bojs zahrají na Metronomu, Cais navrhne scénu pro Křižíkovu fontánu

ČTK ČTK
8. 10. 2019 9:52
Křižíkova fontána na holešovickém Výstavišti bude příští rok jedním z dějišť pátého ročníku pražského festivalu Metronome, který se uskuteční 19. a 20. června. Koncert u fontány odehraje kapela Tata Bojs. Její frontman Milan Cais navrhne novou scénu, která ponese název H2O.
Milan Cais u Křižíkovy fontány.
Milan Cais u Křižíkovy fontány. | Foto: Metronome

Tata Bojs se na scénu Metronomu vrátí po dvou letech, vloni byli jednou z hvězd třetího ročníku, kde slavili 30. výročí.

Křižíkova fontána na Výstavišti.
Křižíkova fontána na Výstavišti. | Foto: Metronome

"Pokusím se scénu navrhnout tak, abych využil architekturu místa komplexně a aby pódium působilo na první pohled nestandardně. Scénu budeme modelovat jako sochu. Světlo a projekce budou nástroje k docílení výsledného tvaru," uvádí Milan Cais, který je bubeníkem, skladatelem, textařem a také respektovaným výtvarníkem. Ve své tvorbě spojuje tradiční postupy s novými médii.

Podle Caise to bude "vůbec první koncert v historii Tata Bojs, kdy budeme hrát do tří stran neboli 180 stupňů".

V současné době pořadatelé prodávají vstupenky na celý festival za 1390 korun, zahraniční účinkující příštího ročníku teprve začnou oznamovat.

Křižíkova fontána byla otevřena v roce 1891 při Jubilejní zemské výstavě. Původní podobu světelné fontány navrhl František Křižík. V souvislosti s přestavbou Výstaviště pro Všeobecnou československou výstavu konanou roku 1991 fontána prošla rekonstrukcí a vznikl kolem ní amfiteátr pro více než 6000 diváků.

Předloni byl provoz fontány zastaven a vznikla petice za její znovuzprovoznění.

Záznam vystoupení Tata Bojs se skupinou Zrní na loňském Metronomu. | Video: Brejchy7

Letošní čtvrtý ročník festivalu Metronome nabídl pět hlavních a deset doprovodných scén, zahájil ho koncert Lenky Dusilové. Vedle toho vystoupila britská kapela Morcheeba, bývalý frontman britské popové kapely Oasis Liam Gallagher, slovenská písničkářka pracující s elektronickou hudbou Katarzia, česká Khoiba nebo Pražský výběr.

Program dvoudenního festivalu završila elektronická 3D show skupiny Kraftwerk.

První ročník Metronome se na Výstavišti konal před třemi roky s hlavními hvězdami Iggym Popem a kapelou Foals. O rok později lidé přišli hlavně na Stinga a Kasabian, v roce 2018 na Johna Calea, Davida Byrnea či kapely Chemical Brothers a Massive Attack.

Návštěvnost festivalu podle pořadatelů vzrostla ze 7500 diváků v prvním ročníku na letošních přibližně 20 tisíc.

Neuměli jsme ani vlastní písničky, ty jsme i blbě skládali, dlouho jsem jen řval přes nástroje, popisuje začátky Tata Bojs v roce 1988 Milan Cais. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy