Metallica zahraje na Aerodromu fanouškům na přání

Kultura Kultura
3. 7. 2014 12:56
Podle očekávání uslyší příznivci Metalliky v Praze songy Master Of Puppets, One, Enter Sandman, Fade To Black, Nothing Else Matters a další největší hity metalové legendy.
Foto: Reuters

Praha - Kapela Metallica odehraje na pražském festivalu Aerodrome speciální show "By Request". Setlist určili čeští fanoušci v hlasování na webu metalové legendy. Podle očekávání určili jako nejnutnější songy  Master Of Puppets, One, Enter Sandman, Fade To Black, The Unforgiven, Nothing Else Matters, Seek And Destroy, Battery, Sad But True nebo Whiskey In The Jar.

Čeští fanoušci tak potvrdili, že se jejich preference od posluchačů Metallicy v zahraničí (až na pár drobných výjimek) vůbec neliší. Se záměrně částečně obměněným programem kapela vystoupila jen na letošním  Glastonbury, kde její účast byla od ohlášení hojně diskutována.

Stejně jako v minulosti řada jiných skupin i Metallica tu byla cílem polemik, zda se žánrově na tuto nejprestižnější hudební festival na světě vůbec hodí. Svým vystoupením však tyto pochyby rozptýlila a z festivalu si odnesla nadšené ohlasy návštěvníků, médií i pořadatele festivalu Michaela Eavise.

"Už před dvaceti lety jsem jim slíbil, že si tu jednou zahrajou a teď ten čas nadešel. Bylo to poprvé, co u nás vystupovali a byli skvělí. Dali do toho koncertu vše, jako by na něm závisely jejich životy a publikum z nich bylo nadšené," řekl Eavis.

A hudební kritici za ním v pozitivním hodnocení nezůstali pozadu.

"Metallica dokázala to, s čím na festival přijela - podmanit si nové publikum. A fanouškům metalu utkví letoší ročník v paměti mnohem více, než tomu bylo vloni u příznivců Rolling Stones," napsal web BBC.

"Metallica uchvátila Glastonbury a Glastonbury jí to vrátilo. Věděla, že zdejší publikum bude muset přesvědčit a předvedla mistrovskou rockovou show," zaznělo v listu The Telegraph.

"Měli jsme jen jeden pokus, tak jsme do toho dali vše a snažili se užít si každou vteřinu koncertu. Bylo to fantastické, výborná energie, skvělé publikum.... Rádi bychom se na Glastonbury někdy vrátili," popsal Lars Ulrich pocity kapely, která paralelně s právě probíhajícím turné a letními festivaly pracuje na novém albu, z nějž už zveřejnila první, více než osmiminutovou, skladbu Lord Of Summer.

Brány festivalu Aerodrome se na holešovickém výstavišti 8. července otevřou v 15 hodin. Jako první vystoupí kolem 16:00 norská kapela Kvelertak, kterou za necelou hodinu poté vystřídají finští death metalisté Children Of Bodom. Kolem osmnácté hodiny se návštěvníci mohou těšit na grungeové průkopníky Alice In Chains, po kterých před osmou hodinou převezme pódium Metallica.

 

Právě se děje

Další zprávy