Metallica přehraje v Praze legendární černé album

Karel Veselý
5. 5. 2012 14:34
Nostalgický sabat bude 7. května v Synot Tip Aréně
Foto: Profimédia

Praha - Po dvou letech od vystoupení na festivalu Sonisphere se do České republiky vrací kapela Metallica. Svým početným fanouškům 7. května v Synot Tip Aréně ve Vršovicích přehraje v kompletní podobě slavné „černé album" z roku 1991.

Kapela má jedny z nejvěrnějších příznivců, kteří stárli spolu s ní a odpustili jí i všechny stylové veletoče. Vstupenky jsou v předprodejní síti Ticketpro a budou i před koncertem na pokladnách Synot Tip Arény. Brány vršovického stadionu se otevřou kolem 17. hodiny. Jako předkapela zahraje od 17:15 francouzská progresivně metalová formace Gojira. Vystoupení kalifornské skupiny Machine Head je naplánováno na 18:30, první riffy Metallicy by pak měli fanoušci ušlyšet kolem 20:00.

Oficiálně bezejmenné album s ikonickým černým obalem (proto přezdívka „černé album") vloni v srpnu oslavilo 20. výročí od vydání. Kalifornské kvarteto na něm našlo kompromis mezi ostrými riffy a silnými popovými refrény; hity Enter Sandman či Nothing Else Matters udělaly z kultovních thrash metalových hrdinů na počátku devadesátých let stadiónové hvězdy.

Foto: Profimédia

Album vedlo žebříčky v 25 zemích světa a jen v USA se ho do dnešního dne prodalo přes patnáct milionů kusů. Za posledních dvacet let se žádná jiná deska tak vysokým číslem nemůže pochlubit.

Po úspěchu se Hetfield a spol. vydali ještě hlouběji do hájemství hard rocku na deskách Load a ReLoad, ale zároveň tím předznamenali svůj ústup ze slávy. St. Anger z roku 2003 a čtyři roky staré Death Magnetic pak byly ve znamení pokusů o návrat ke kořenům, v prvním případě mírou agresivity, v druhém už celkovým vyzněním.

Loňské album Lulu natočené s Lou Reedem je kontroverzním uměleckým projektem na motivy her německého expresionisty Franka Wedekinda. Experiment vydaný jako dvojdisk vzbudil rozpaky u recenzentů a někteří ho dokonce popsali jako nejhorší desku všech dob. Prodeje se přiblížily pouze 100 tisícům kusů.

Foto: Aktuálně.cz

Zatím posledním počinem kapely je čtyřskladbové EP Beyond Magnetic, které vyšlo v polovině prosince pouze v digitální podobě. Na konci ledna by kolekce nepoužitých skladeb z předchozí desky měla vyjít i na CD.

Metallica už ale připravuje další desku. Členové kapely se nedávno nechali slyšet, že bude znít jako "tvrdší černé album". Vydání je naplánováno na letošní rok a hotovo prý už mají osm skladeb.

Veleúspěšnou desku z roku 1991 kapela představí na evropském turné, jehož zastávky postupně odhaluje na své webové stránce. Pražský koncert 7. května by byl momentálně první. Kromě toho se Metallica představí třeba i v budově bývalého dánského vězení Statsfangsel, kde si odpykávali trest nejhorší zločinci.

Jistá jsou i vystoupení v Bělehradě, Paříži, italském Udine, Lisabonu či na proslulém anglickém Download Festival, kde by měli vystoupit po boku Black Sabbath.

Návrat k zašlé slávě

Metallica se pamětnickou šňůrou přihlašuje k současné módní vlně v rámci retro horečky, v níž kapely kompletně přehrávají fanouškům úspěšné desky. V nedávné minulosti si čeští posluchači mohli vyslechnout třeba kompletní album Daydream Nation od Sonic Youth či pinkfloydí The Wall v podání Rogera Watterse.

Pionýrem této módy je kapela Cheap Trick, která v roce 1998 propagovala reedice starých desek sérií koncertů, na kterých je kompletně přehrála. V polovině nulté dekády se nápadu ujali dramaturgové festivalu All Tomorrow's Parties, kde šanci přehrát své slavné desky dostaly kultovní kapely, které ve své době veřejnost víceméně ignorovala - jako Public Enemy, Sebadoh či Misson of Burma. Ředitel festivalu Barry Hogan tehdy prohlásil, že je to výraz „rebelie proti kultuře náhodného přehrávání na iPodu a obrana albového formátu jako celistvého uměleckého počinu".

V druhé polovině nulté dekády se z nápadu stala mánie. Na turné se se svými deskami vydávají po letech zreformované kapely (My Bloody Valentine) i ty stále existující, které potřebují oživit uvadající kariéru. Společným znakem je nostalgie a poptávka po zpřítomňování minulosti.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy