Zazpívá znovu Jožina? Do Česka se vrátí Metallica, zahraje pod širým nebem

Kultura Kultura
24. 9. 2018 10:10
Před čtyřmi lety skupina Metallica koncertovala ještě na pražském Výstavišti. Letos už zaplnila početnější O2 arenu. A příští rok si troufne na největší scénu v hlavním městě. Vystoupí pod širým nebem v Letňanech.
Koncert Metalliky v Letňanech stejně jako ten letošní pořádá agentura Live Nation.
Koncert Metalliky v Letňanech stejně jako ten letošní pořádá agentura Live Nation. | Foto: Ross Halfin

Na koncert metalové skupiny Metallica museli Češi naposledy čekat čtyři roky. Příště se s ní potkají podstatně dříve.

Krátce poté, co Američané letos v dubnu vystoupili v pražské O2 areně a nečekaně zahráli coververzi Jožina z bažin od Ivana Mládka, pořadatelská agentura Live Nation oznámila jejich příští koncert. Uskuteční se 18. srpna příštího roku na pražském Letišti Letňany. Vstupenky budou v prodeji od tohoto pátku v cenách 1490 až 2990 korun.

Vystoupení se uskuteční ještě stále v rámci turné k desáté studiové desce skupiny nazvané Hardwired… To Self-Destruct. "Každá zakoupená vstupenka obsahuje výběr standardního fyzického nosiče nebo standardní digitální verze alba," uvedl za pořadatele Petr Novák.

Album si kapela vydala předloni v listopadu na vlastní značce Blackened Recordings. Hned za první týden jej celosvětově prodala 800 tisíc kusů, což nahrávku vyneslo do čela prodejních žebříčků v mnoha zemích.

Skupinu Metallica, která rychlou tvrdou muziku zkombinovala s melodickými hity, v roce 1981 založil bubeník Lars Ulrich s kytaristou a zpěvákem Jamesem Hetfieldem.

V začátcích se inspirovali skupinami Iron Maiden či Motörhead, už jejich první skladby ale nezapřely, že Metallica znala též kalifornskou scénu divokého hardcorového punku. Získali si oblibu v kalifornském metalovém undergroundu svým razantním tvrdým stylem, takzvaným thrash metalem.

"Nebyli sice jeho zakladateli, ale už první album Kill 'Em All z roku 1983 naznačilo, že jej dotáhli k dokonalosti. Celkový agresivní zvuk, rychlá tempa, temné riffy obou kytar, prudké změny hudebních témat a zběsilý úprk bicích neměl v provedení Metalliky konkurenci," napsaly o kapele Hospodářské noviny.

Z Metalliky se stala jedna z nejúspěšnějších rockových sestav přelomu tisíciletí, získali osm cen Grammy a celosvětově prodali přes 110 milionů nahrávek.

K těm nejznámějším patřila pátá deska z roku 1991 zvaná Černé album. Jeho věhlas skupina stvrdila i na turné v roce 2012, kdy celou desku hrála na jeden zátah od poslední skladby k první. Slyšeli to také návštěvníci tehdejšího koncertu v pražském Edenu. "Jistěže ke konci přišla řada také na nezbytný ohňostroj, plameny a laserové efekty, ale po dvě třetiny dvouhodinové show se nezbytná zadní projekce koncentrovala jen na zaznamenávání brilantní práce čtyř muzikantů," napsaly v recenzi koncertu Hospodářské noviny.

V prosinci 2013 skupina odehrála koncert v Antarktidě, a stala se tak první kapelou na světě, jež za jeden rok absolvovala vystoupení na všech kontinentech.

Rok nato Metallica koncertovala na pražském Výstavišti, kam ji pozval festival Aerodrome. Letos v dubnu pak následovalo vystoupení v O2 areně, kde nečekaně zazněla coververze Jožina z bažin od Ivana Mládka.

"To, že si tak slavná a ještě k tomu americká kapela vypůjčila moji písničku, mě samozřejmě hodně těší," uvedl pak Mládek v rozhovoru pro Aktuálně.cz, byť dodal, že když mu informaci prvně telefonoval syn, musel se zeptat, jestli jde o českou sestavu. "Netušil jsem ani, že má někdo takový u nás koncert, ani mi to nikdo mladý neřekl. Stýkám se většinou jen s dědky a starými bábami. Ti znají jen Zímu a Strouhalovu sedmičku," podotkl Mládek.

 

Právě se děje

Další zprávy