Metallica a Lou Reed. Společné album vyjde koncem října

Adam Pešek
21. 9. 2011 12:36
Loutallica. Rockové legendy zveřejnily první ukázku z chystaného alba s názvem Lulu
Lou Reed (uprostřed) společně s Metallicou
Lou Reed (uprostřed) společně s Metallicou | Foto: www.loureedmetallica.com

Když v červnu Metallica a Lou Reed oznámili záměr nahrát společné album, málokdo si dokázal výsledek spolupráce dvou velmi rozdílných rockových legend představit. A byť Loutallica, jak spojení slavné metalové kapely s někdejším frontmanem The Velvet Underground nazývají sami tvůrci, již zveřejnila půlminutovou ukázku skladby The View, o finální podobě alba s názvem Lulu další informace neposkytují.

Lou Reed a Metallica prý našli společnou řeč v tématech jako odcizení, strach nebo smrt. A očividně si sedli i hudebně. Ostatně Reed je autorem "neposloucjatleného" alba Metal Machine Music (197ř) a  ses tejně pojmenovaným triem vydal předloni desku.

„Rozhodně to nebude album Metallicy ani Lou Reeda," tvrdí nyní kytarista Kirk Hammet. „Je to něco úplně jiného, nový druh, hybrid. Nikdo v heavymetalovém světě ještě nepřišel s něčím podobným."

A Lou Reed jen přikyvuje: „Tohle je ta nejlepší věc, jakou jsem kdy dělal. Každý do toho šel naprosto upřímně a snažili jsme se dostat tak daleko, jak nám to jen realita umožňovala."

Po albu věnovaném Poeovi se Reed textově inspiroval u německého expresionisty Franka Wedekinda, který se ve svých dramatech obracel proti svatouškovství a prudérnosti tehdejší společnosti. Kvůli sexuálním tématům byly ostatně jeho texty často napadány a cenzurovány.

Jakým způsobem toto téma uchopila Loutallica, bude jasné až posledního října, kdy deska oficiálně vychází. Ovšem už nyní ji lehce postihly podobné problémy jako její inspirační zdroj. Londýnské metro zakázalo výlep propagačních plakátů. Prý se příliš podobají graffiti.

 

Právě se děje

Další zprávy