Metal v Česku: Iron Maiden a Motörhead

kul, ČTK
5. 2. 2007 14:00
Praha - Dvě legendy tvrdé hudby si v létě udělají zastávku na Moravě. Iron Maiden hrají v červnu na ostravském stadionu Bazaly, Motörhead jsou o měsíc později hvězdou festivalu Masters of Rock.
Foto: Aktuálně.cz

Fanoušci heavy metalu mají pré: 6. června se po dvou letech do Česka vrací Iron Maiden, kteří přivážejí písně z alba A Matter of Life and Death stejně jako klasické hity. Koncert pod širým nebem vnímají jako splacení dluhu: při minulé koncertní šňůře se kapela České republice vyhnula.

Vstupenky jdou do prodeje ve středu 7. února. Lístky na stání budou k dostání za 795 a 1100 korun, vstupenky k sezení se pohybují od 895 do 1450 korun.

Základní pilíř Iron Maiden položili v roce 1975 Steve Harris a David Murray, o sedm let později se k nim připojil, v roce 1993  je opustil a pak se slavně vrátil neodmyslitelný hlas kapely, zpěvák Bruce Dickinson. Za tři desetiletí nasbírali hity oblíbené po celém světě a diskografie čítá čtrnáct studiiových alb. Jejich prodeje dosahují milionových čísel, z obalů i z pódia se šklebí maskot skupiny Eddie a texty jsou poměrně netradičně ispirovány literaturou.

Foto: Aktuálně.cz

Iron Maiden jsou klasiky žánru stejně jako Motörhead. Na ně se diváci musí vydat na vizovický festival Masters of Rock.

Mezi nejvýraznější alba Mötorhead patří Overkill, Bomber, Ace of Spades nebo koncertní No Sleep ´Til Hammersmith. Poslední album nese název Kiss of Death.

Pro jejich projev je charakteristická výrazná melodická linka s chytlavými refrény, které podtrhuje řezavá kytara a chraplavý vokál vůdčí osobnosti kapely basisty Lemmyho Kilmistera.

Vizovický festival, který se letos koná od 12. do 15. července, patří k největším v Česku. Loni ho navštívilo asi 20 tisíc fanoušků tvrdé hudby. Vedle Motörhead se na pódiu se objeví finští Children Of Bodom či švédská heavymetalová kapela Hammerfall; z českých kapel Divokej Bill, Vypsaná fiXa nebo Silent Stream of Godless Elegy.

 

Právě se děje

Další zprávy