Merde! Francouz bude v Eurosongu zpívat anglicky

him
17. 4. 2008 20:48
Vládní poslanec Jacques Myard se cítí uražen

Paříž - Poslanec za ODS Jan Vidím souhlasí s tím, že Tereza Kerndlová ukazuje Evropě české kalhotky, jen by u toho neměla zpívat anglicky. Nebo ještě lépe: Ján Slota ze Slovenské národní strany bije valaškou o řečnický pultík, že jejich reprezentant v Eurosongu zpívá maďarsky.

Tak lze parafrázovat výstup francouzského poslance Jacquese Myarda. Člena vládního Svazu pro lidové hnutí podle totiž BBC uráží, že jeho národ bude v televizním Eurosongu reprezentovat Sebastien Tellier, který kombinuje angličtinu a francouzštinu.

"Když se my Francouzi vzdáváme svého jazyka, co si pomyslí ostatní?" říká s tím, francouzský jazyk je důležitý nástroj kulturního vlivu  a Francie se nemá "opičit po jiné kultuře".

Tereza Kerndlová na Eurosongu 2008
Tereza Kerndlová na Eurosongu 2008 | Foto: Aleš Kartal

Tamní ministryně kultury Christine Albanelová naopak vyzvala diváky k podpoře soutěžícího. I podle ní je ale škoda, že „to není francouzská píseň".

Snad právě komplex vůči angličtině a smutek, který dodnes vyvolává ústup z pozic kulturního impéria,  může za to, že někteří Francouzi berou soutěž tak vážně.

V zemích, kde mainstream není synonymem pro levnou estrádu, slouží soutěž spíš k  pobavení diváků nad obskurností a nad tím, co všechno může na obrazovce pod termínem pop zaznít a jak to může vypadat.

To stvrzují i někteří letošní reprezentanti. Irové dokonce zvolili do Eurosongu "neživého" zástupce - loutku krocana Dustina proslulého severodublinským přízvukem a krkáním. Jeho skladba Irelande Douze Pointe je navíc parodií na hlasovací systém.

Diváci španělské televize zase odhlasovali, že zástupcem v soutěži bude fiktivní elvisovský hudebník Rodolfo Chikilicuatre a jeho song Baila el Chiki-chiki o stejnojmennném neexistujícím tanci.

Pravda, jeho parodie nemá pro našince daleko ke strategii dua Těžkej Pokondr nebo Vládi Hrona a vítěztsví vkusu je tím trochu sporné. Ale každopádně se song blíží tomu, s čím přicházejí reprezentanti z jihu a východu.

Ostatně celá loňská první šestnáctka interpretů pocházela z bývalých sovětských republik a zemí východního bloku. Právě tyhle země si z Eurosongu udělaly platformu pro "prosazení se v Evropě" - zatímco západní státy se o to přinejmenším nezajímají.

Už dávno jsou pryč vítězství Abby nebo Celine Dion, tolik proklamovaná pořadateli soutěže. MTV nastolila zcela jiné principy a standardy konzumace i prezentace popu a z Eurosongu je odkladiště pro Daniely Nekonečné celé Evropy.

Foto: Archiv

Loni při premiérové účasti Česko reprezentoval Kabát; letos se bude v Bělehradu o postup do finále pokoušet právě Kerndlová. Oproti minulému roku se znovu zvednul zájem z jihu a východu a kvůli rekordnímu počtu 43 zemí se uskuteční v Bělehradě dva semifinálové večery - 20. a 22. května.

Soutěž dříve známá pod názvem Velká cena Eurovize, se poprvé uskutečnila před 52 lety.

 

Právě se děje

Další zprávy