Mercury Prize znovu hledá britskou desku roku

Pavel Turek, tur
21. 7. 2009 15:20
Nominace na prestižní cenu přejí debutům
Kasabian
Kasabian | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Dvanáct alb, z nichž může vzejít nejlepší britská nebo irská deska posledního roku, zveřejnila v úterý moderátorka a zpěvačka Lauren Laverne v londýnském klubu The Hospital.

Mercury Prize představila nominace pro sedmnáctý ročník, v nichž se opět proplétají debuty, jež britská scéna horečnatě vyhledává, s alby interpretů, které dlouhodobě ctí.  Nicméně i letos převažují premiéry v poměru sedm ku pěti.

Foto: Tom Beard
Čtěte také:
The Horrors zahájili pomstu trendařů
Glasvegas budou vaši sociální pracovníci
Bat for Lashes přivádí pohádky do nočního velkoměsta

Mezi novými jmény figuruje objev ankety BBC Sound of 2009, zpěvačka La Roux, skotští melodramatici Glasvegas, taneční Friendly Fires nebo písničkářka Florence and the Machine, jejíž první album vyšlo sotva před pár týdny.

Na druhou stranu se do ankety už podruhé propracovala zpěvačka Bat for Lashes, která před dvěma lety podlehla rozjuchaným Klaxons, nepřekvapí ani nominace pro kritikou ceněné trendaře The Horrors. Po zásluze se do finále dostali i Kasabian, kteří na ceremoniálu odehráli akustickou verzi nového singlu Underdog.

„Rád skládám hudbu, ale dočkat se i pozornosti a ocenění taky není špatný. Myslím, že si ji zasloužíme. Nebo ne?" reagoval na oznámení o nominaci kytarista a výhradní autor Kasabian Serge Pizzorno, nicméně vyzvedl i konkurentky La Roux a Florence and the Machine.

Podle sázkové kanceláře William Hill jsou to právě Kasabian a Florence and the Machine interpreti s největšími šancemi na vítězství v anketě, jejíž výsledky budou vyhlášeny 8. září.

Nominace na Mercury Awards

  • Bat For Lashes - Two Suns
  • Florence And The Machine - Lungs
  • Friendly Fires - Friendly Fires
  • Glasvegas - Glasvegas
  • The Horrors - Primary Colours
  • La Roux - La Roux
  • Led Bib - Sensible Shoes
  • The Invisible - The Invisible
  • Lisa Hannigan - Sea Saw
  • Kasabian - West Ryder Pauper Lunatic Asylum
  • Speech Debelle - Speech Therapy
  • Sweet Billy Pilgrim - Twice Born Men

Florence and the Machine již ostatně vyvolala vlnu zájmu na začátku roku, kdy ji Brit Awards udělily svoji cenu Critics' Choice.

Mezi další nominované se dostala irská písničkářka Lisa Hannigan, kterou v minulosti proslavila spolupráce s Damienem Ricem, kapely The Invisible a Sweet Billy Pilgrim, jazzoví Led Bid nebo rapperka Speech Debelle.

Nejprestižnější britská hudební cena, jež je spjatá s odměnou 20 tisíc liber pro vítěze, si už od založení v roce 1992 uchovává pověst nevypočitatelné fortuny. Tehdy vyhrálo kultovní album Primal Scream Screamadelica.

Její vrtkavý úsudek dokládají vítězové dvou posledních ročníků. V roce 2007 se radovali Klaxons: absolutní objev a scénotvorná kapela pro žánr nu-rave, zatímco o rok později porota zcela netypicky ocenila rockery s osmnáctiletou kariérou Elbow.

Díky svému renomé slouží Mercury Prize interpretům i jako ohromný povzbuzovač prodeje a zájmu médií. Své o tom vědí Antony and the Johnsons: poté, co v roce 2005 vyhráli, vylétlo jejich I Am a Bird Now během jediného týdne ze 135. místa na 16. pozici britské hitparády - a v dalším došplhalo až na pětku.

 

Právě se děje

Další zprávy