Mercury Prize získává terapie rapperky Speech Debelle

Pavel Turek, tur
9. 9. 2009 10:30
Porotci se po roce vrátili k oceňování debutů
Speech Debelle na Mercury Prize 2009
Speech Debelle na Mercury Prize 2009 | Foto: Reuters

Londýn - Porota britské Mercury Prize se zachovala předvídatelně nepředvídatelně. Poté, co loni ocenila hudební veterány Elbow a jejich desku The Seldom Seen Kid, se letos zase vrátila ke své zálibě v debutech.

Nálepku nejlepšího britského alba posledních dvanácti měsíců získalo album Speech Therapy od rapperky Speech Debelle. Šestadvacetiletá Londýňanka vyřadila favority bookmakerů - písničkářky Bat for Lashes a Florence and the Machine -  ale také komerčně úspěšné La Roux, Glasvegas a Kasabian.

Mercury Prize 2008 - Elbow
Mercury Prize 2008 - Elbow | Foto: Reuters
Čtěte také:
Prestižní Mercury Prize vyhráli Elbow
Mercury Prize získávají Klaxons, retrohudba budoucnosti

Arctic Monkeys získali cenu Mercury

"Album má v sobě radost a vitalitu, to sdílí se všemi předchozími výherci," odůvodnila rozhodnutí porotkyně a hudební publicistka Jude Rogers.

Speech Debelle bezprostředně po ceremoniálu v Grosvenor House Hotel prohlásila: "Rádia dnes hrají spoustu hudby, která zní úplně stejně. Doufám, že si lidé moje album poslechnou a dojde jim, že nemusí dělat hudbu, která zní stejně - můžou dělat hudbu, která zní dobře."

Speech Debelle na Mercury Prize 2009
Speech Debelle na Mercury Prize 2009 | Foto: Reuters

Speech Debelle je první sólovou interpretkou, která získala Mercury Prize od roku 2002, kdy porota ocenila desku A Little Deeper od rapperky Ms Dynamite.

"Ms Dynamite pro mě byla velkou inspirací," netajila se Speech Debelle. "Když vyhrála ona, zdálo se to možné i pro mě. Vypadá jako já, mluví jako já, tak mě napadlo, jo, možná bych to mohla zvládnout."

"Na Speech Therapy si cením toho, že je to rapová deska, která nezní jako rapová deska," specifikovala rozhodnutí porotkyně Rogers. "Kombinuje spoustu vlivů od jazzu, folku, a dokonce starých televizních motivů. A podstatou je velmi britská, což je výborné."

Recenzenti na Speech Therapy povětšinou kromě soulových vlivů a méně urbanistického zvuku vyzdvihují oslazené podání drsných autobiografických témat, jako je vyrůstání bez otce, život v gangu nebo potloukání se po hostelech a ubytovnách pro bezdomovce.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Deska vyšla na labelu Big Dada, kde vydává třeba i hostující Roots Manuva a dodneška se jí prodalo méně než tři tisíce kopií. Což ani za mák nestačilo na umístění v britské top 40 - ovšem vítězství v Mercury Prize obyčejně funguje jako přídavné spalování a dá se čekat, že tentokrát se do hitparády propracuje (podobně loni Mercury Prize pomohla Elbow).

"Je to jedno z nejmíň etablovaných alb v historii Mercury, ale taky to je album s velkým potenciálem," charakterizoval postavení Speech Therapy Martin Talbot z britské Official Charts Company.

Speech Debelle na Mercury Prize 2009
Speech Debelle na Mercury Prize 2009 | Foto: Reuters

Do souboje o cenu Mercury a s ní spojených 20 tisíc liber porota každoročně vybírá alba britských a irských interpretů, jež vyšla v období od července do července. Mercury Prize vystavěla svoji reputaci na tom, že do výběrové dvanáctky pravidelně nominuje alba pouze na základě uměleckých výkonů - bez ohledu na popularitu, umístění v hitparádách nebo koncertní zdatnost.

V případě Speech Debelle se porotci znovu ukázali být hodní své pověsti, když obešli jasné favority i etablovaná jména a vybrali z dvanácti alb přesně to hraniční mezi popularitou, kritickým přijetím a obskurností.

 

Právě se děje

Další zprávy