Megastar vážné hudby má na svědomí Lang Langův efekt

ČTK ČTK
20. 5. 2014 12:42
Hvězdný čínský klavírista Lang Lang vystoupí na Pražském jaru. Umí ale zahrát i s Metallicou, čímž dokáže ke klasické hudbě přitáhnout nejširší veřejnost.
Lang Lang.
Lang Lang. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Teprve jednatřicetiletý čínský klavírista Lang Lang je podle mnohých fenoménem, který překročil hranice klasické hudby. V mládí byl "zázračným dítětem" (hrát začal ve třech letech), nyní má image téměř rockové hvězdy.

Hrál před prezidenty, uchvátil kritiky i milovníky vážné hudby po celém světě. Americkým časopisem Time Magazine byl zařazen mezi 100 nejvlivnějších osobností této planety a New York Times jej označily za "nejžhavějšího umělce na planetě klasické hudby".

Lang Lang, který spolupracuje s prakticky každým významným orchestrem na světě, vystoupí 22. května na festivalu Pražské jaro. V České republice zahraje již potřetí.

Podívejte se na vystoupení Lang Langa s kapelou Metallica při letošních Grammy.
Podívejte se na vystoupení Lang Langa s kapelou Metallica při letošních Grammy.

Lang Lang pražské posluchače uchvátil již v listopadu 2006 hudbou Sergeje Rachmaninova, velký úspěch sklidil i při svém posledním vystoupení v březnu 2012 na donátorském galakoncertu pro festival Dvořákova Praha, kdy představil program složený z děl Johanna Sebastiana Bacha, Franze Schuberta a Fryderyka Chopina.

Citlivá a hluboce lidská hra

Hudební megastar Lang Lang, jenž ve své vlasti inspiroval desítky milionů dětí, které se po jeho vzoru začaly učit hrát na klavír (tzv. Lang Langův efekt), se nebrání ani jiným uměleckým dialogům. Například na lednovém udílení cen Grammy hrál se skupinou Metallica její hit One.

Hudební znalci oceňují na Lang Langovi zejména nadání, prstovou techniku i schopnost přilákat na publikum všech generací. Jazzový pianista Herbie Hancock jeho hru nazval "citlivou a hluboce lidskou".

Lang Lang: BEETHOVEN: Piano Concerto No. 5
Lang Lang: BEETHOVEN: Piano Concerto No. 5

Lang Lang začal cvičit na klavír už od tří let, díky soustavnému tréninku má údajně rozpětí ruky na dvanáct kláves. "Je to kombinace veliké preciznosti s nesmírnou výbušností, rychlosti prstů a vůbec stisků. To, co na něm upoutá je, že dokáže hrát od opravdu nejjemnějších nuancí na hranici slyšitelnosti až po neuvěřitelný úder," popsal Langovu techniku hry český klavírista Ivo Kahánek.

Lang Lang je prvním asijským pianistou, kterému se podařilo absorbovat evropsko-americkou hudební kulturu. Hudba je pro něj způsob komunikace.

"Kdo vnímá hudbu, nemusí znát kontext. Jazyk je zatížený významy a společenskými způsoby, ale hudba mluví skrze pocity a nálady. Takže i Asijec může naplno docenit Beethovena," řekl jednou.

V pěti letech vyhrál první cenu

Lang Lang se narodil 14. června 1982 ve městě Šen-jang, asi šestimilionové metropoli severočínské provincie Liao-ning. S otcem, který z něj chtěl vychovat špičkového pianistu, měl velmi problematický vztah.

"Jednou mi říkal, ať se raději zabiju, protože je to čestnější než si přiznat, že nemám píli a že ze mě nebude prvotřídní klavírista. Ječel, ať skočím z balkonu v jedenáctém patře, a když jsem váhal, hodil po mně krabičku s pilulkami, ať se tedy prý předávkuji. Ale dnes se naše vztahy urovnaly," řekl k tomu později.

Již v pěti letech vyhrál první cenu a měl první veřejné vystoupení. Po studiu na konzervatoři začal sbírat ceny ze soutěží v Číně i zahraničí a ve 14 letech zahájil studia ve Filadelfii. Od té doby žije střídavě v Americe a v Číně. "Západní kultura je mi blízká, stejně jako ta čínská."

Lang Lang hraje klavírní koncert č. 3 od Sergeje Prokofjeva s Berlínskou filharmonií.
Lang Lang hraje klavírní koncert č. 3 od Sergeje Prokofjeva s Berlínskou filharmonií.

Lang Lang nepatří mezi umělce, kteří by se zavírali jen do koncertních síní. Jeho umění zaznělo na stadionech, parcích, při udílení Nobelových cen, zakončení fotbalového mistrovství nebo při zahájení olympijských her v Pekingu v roce 2008. Byl prvním čínským klavíristou, který získal angažmá u Vídeňské filharmonie, Berlínské filharmonie a všech špičkových amerických orchestrů.

Čínský klavírista pořádá také charitativní projekty pro děti nemocné AIDS nebo malárií a oběti přírodních katastrof. UNICEF jej již před deseti lety jmenoval Velvyslancem dobré vůle a loni byl generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem jmenován Poslem míru.

"To je pro mne důležitější než hudba, protože se mohu snažit zlepšit životy dětí na celém světě pomocí výchovy," řekl k tomu.

 

Právě se děje

Další zprávy