McFerrin veze novou slovní zásobou do Prahy i Ostravy

Kultura Kultura, Red Kul
10. 12. 2009 16:48
Předvede nový vokální koncept a desku VOCAbuLarieS

Praha -  Zpěvák, improvizátor, skladatel a dirigent Bobby McFerrin se vrací do Prahy. Vystoupí 22. dubna v Kongresovém centru Praha a při své druhé návštěvě představí „nový koncept vokálního umění" VOCAbuLarieS, ve kterém podle anoncí společně se  sborem sestaveným pro tuto příležitost vstupuje do světa gospelu, soulu, funku a improvizace.

O dva dny později pak desetinásobný držitel Grammy Bobby McFerrin vystoupí vůbec poprvé v Ostravě - kam přijde na pozvání organizátorů festivalu Colours of Ostrava. McFerrin vystoupí v ČEZ Aréně, jejíž kapacita bude změnšena na tři tisíce diváků.

"Přivézt McFerrina do Ostravy je můj celoživotní sen. Stejně jako Colours nabízí divákům výjimečné zážitky z celého světa, tak i Bobbyho koncert je hudebním setkáním, na které se nezapomíná," říká ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová.

Koncertní projekt VOCAbuLarieS vychází z právě připravované stejnojmenné nahrávky, jež vyjde v březnu příštího roku na labelu Universal Jazz & Classics. Autorem všech skladeb nové desky je McFerrin, na některých spolupracoval se skladatelem a zpěvákem Rogerem Treecem.

I tentokrát posluchače čeká „hudební site-specific - McFerrin opět vystoupí s domácími umělci a společnému koncertu bude předcházet intenzivní příprava.

Foto: Aktuálně.cz
Recenze pražského koncertu:
Bobby McFerrin měl v Pakulu skvělý projev k lidu
Profil: Bobby McFerrin veze své tělo, svůj walkman

Loňská sólová vystoupení Bobbyho McFerrina v Praze byla označena za jednu hudebních událostí roku. Pro velký zájem vystupoval McFerrin dvakrát. Každý z dvojice koncertů byl originálním zážitkem a přispěli k tomu i speciální čeští hosté: na prvním večeru Dan Bárta a Clarinet Factory, na druhém Ridina Ahmed a Tara Fuki.

„Od premiéry Bobbyho McFerrina v Praze jsme registrovali nespočet žádostí o návrat tohoto fenomenálního hudebníka. Vydání jeho nové nahrávky pozvání urychlilo, Praha tak bude jedním z prvních evropských měst, kde dlouho očekávané VOCAbuLarieS zazní," uvádí Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalu Struny podzimu, který stojí za opětovným pozváním McFerrina do Prahy.

Podrobnosti ke koncertům jsou k dispozici na webových stránkách www.bobbyvpraze.cz a na www.colours.cz.

Bobby McFerrin oslaví v příštím roce šedesátku. Kromě připravovaného alba má před sebou v první polovině příštího roku dlouhou koncertní šňůru po Spojených státech i Evropě. Ke spolupráci na svých koncertních zastávkách zve operní pěvce, filharmonické orchestry, pěvecké sbory i zástupce jiných hudebních žánrů.

 

Právě se děje

Další zprávy