Marta Kubišová převzala zlatou desku a oznámila poslední koncerty

ČTK ČTK
5. 4. 2017 18:07
Zpěvačka Marta Kubišová naplánovala ukončení své kariéry na den svých 75. narozenin 1. listopadu ve svém rodišti v Českých Budějovicích. Sérii šesti vystoupení "Marta naposled" zahájí 8. října v Brně. Ve stedu převzala zlatou desku za prodej svého loňského alba Soul. Jedním z důvodů ukončení kariéry Kubišové je její zdravotní stav. Předloni prodělala infarkt, který ji podle ní "vyvedl z omylu o nesmrtelnosti". Po ukončení pěvecké kariéry by mimo jiné ráda napsala knihu o svém životě.
Marta Kubišová. | Video: Martin Veselovský

Praha - Zpěvačka Marta Kubišová ve středu převzala zlatou desku za prodej svého loňského alba Soul a na setkání s novináři v Praze zároveň oznámila poslední koncerty. Definitivní ukončení pěvecké kariéry si naplánovala s kapelou Petra Maláska na den svých 75. narozenin 1. listopadu ve svém rodišti v Českých Budějovicích. Koncert se uskuteční na závěr série šesti vystoupení s názvem Marta naposledy, kterou zahájí 8. října v Brně.

Překvapilo mě, jak rychle se před 25 lety režim změnil. Byl to pro mě šok a velký kotrmelec v životě, vzpomíná zpěvačka Marta Kubišová. O tom, že by vstoupila do politiky, prý nikdy neuvažovala.
17:14
Překvapilo mě, jak rychle se před 25 lety režim změnil. Byl to pro mě šok a velký kotrmelec v životě, vzpomíná zpěvačka Marta Kubišová. O tom, že by vstoupila do politiky, prý nikdy neuvažovala. | Video: DVTV

Po Brně se Kubišová postupně představí v Sedlčanech, Chomutově, Hořovicích, Varnsdorfu a Českých Budějovicích. "Praha mezi těmito místy chybí, protože tím, že mám dvě kapely - Petra Maláska a Karla Štolby - tak Karel Štolba se mnou bude hrát na koncertu, který už si domluvil s Českou televizí 5. a 7. září v Divadle ABC," řekla ČTK Kubišová.

Album Soul připravila Kubišová se svým spolupracovníkem, klavíristou, aranžérem, kapelníkem a producentem Maláskem. Nabízí písničky převzaté od amerických autorů s českými texty. Většina skladeb je známá v podání černošských vokalistek. Zlaté album obdržel také Malásek, který se však z pracovních důvodů nemohl dnešní slavnosti zúčastnit. Zastoupila ho jeho manželka, herečka Dana Morávková.

Za nahrávku Soul byla letos Kubišová nominovaná Akademií populární hudby v kategorii zpěvačka roku na Cenu Anděl. Výsledky vyhlásí 22. května v pražském Lucerna Music Baru.

Od loňského roku už není pro zisk zlatého alba rozhodující prodej kusů fyzických nosičů, ale obrat, který každý titul přináší. Je vypočítán nejen z počtu prodaných CD, ale do této částky jsou zahrnuty i příjmy z placených stažení a všech dostupných streamingových servisů. Pro zlaté album je nyní zapotřebí obratu 500.000 korun.

Jedním z důvodů ukončení kariéry Kubišové je její zdravotní stav. Předloni prodělala infarkt, který ji podle ní "vyvedl z omylu o nesmrtelnosti". Po ukončení pěvecké kariéry by mimo jiné ráda napsala knihu o svém životě. "V tomhle fofru zatím psát nejde. Dokud nebudu mít klid a neoprostím se od shonu, tak psát nemohu. Začnu, až si hodně odpočinu," podotkla.

Nahrávka Soul je podle Kubišové její poslední. Již předchozí nahrávku zpěvačka označovala za "poslední živé album". Deska s názvem 25 přinesla před třemi lety záznam recitálu z její domovské scény Divadla Ungelt. Kubišová, někdejší mluvčí Charty 77, se mohla vrátit k veřejnému vystupování až po téměř dvaceti letech v listopadu 1989.

 

Právě se děje

Další zprávy