Marta Kubišová absolvovala zřejmě poslední koncert. Věnovala ho Václavu Havlovi

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 11. 2019 22:32
Marta Kubišová zahájila písní S nebývalou ochotou za velkého aplausu zcela zaplněné pražské Lucerny koncert nazvaný Samet 30. Údajně se jednalo o její poslední vystoupení. Kubišová, která před dvěma lety 1. listopadu v den svých 75. narozenin ukončila pěveckou kariéru, večer věnovala památce Václava Havla. V první polovině programu dále zazpívali Jan Křížek a Vojtěch Dyk.
Marta Kubišová na svém zřejmě posledním koncertu s názvem Samet 30, věnovaný Václavu Havlovi.
Marta Kubišová na svém zřejmě posledním koncertu s názvem Samet 30, věnovaný Václavu Havlovi. | Foto: ČTK

Zpěvem hymny bývalého Československa Marta Kubišová zakončila v zaplněné pražské Lucerně svůj výjimečný koncert. Spolu s ní celou hymnu včetně slovenské části Nad Tatrou sa blýska zazpíval host programu s názvem Samet 30 Vojtěch Dyk. Posluchači si poté ještě vytleskali přídavek Hey Jude.

Údajně se jednalo o poslední vystoupení Kubišové, která před dvěma lety 1. listopadu v den svých 75. narozenin ukončila pěveckou kariéru.

"Doufám, že to bude opravdu definitivně mé poslední vystoupení. Já už skončila před dvěma roky, ale všechna ta výročí mi dala zabrat. Líto mi to určitě nebude," uvedla před vystoupením. Během něj pak prohlásila, že "v životě nezpívala v takovém fyzickém rozkladu".

Vystoupení věnované památce Václava Havla zpěvačka za doprovodu skupiny Petra Maláska zahájila skladbou S nebývalou ochotou. Nadšené publikum provázelo potleskem začátek každé další písně, kterými byly Lampa, Dobrodružství s panem Bohem, Ringo - Ding nebo Teď.

Ovace vestoje pak doprovodily Hey Jude a lidé již zůstali stát až do konce koncertu. Před ním zazněla i slavná Modlitba pro Martu.

"Zpívala jsme s tebou všechny texty, všichni tě milujeme," řekla zpěvačce Dagmar Havlová. Spolu s ní v první řadě zasedli například Petr Štěpánek, Zlata Adamovská nebo Eva Holubová.

Marta Kubišová s Dagmar Havlovou.
Marta Kubišová s Dagmar Havlovou. | Foto: ČTK

Večer zahájil další host Honza Křížek skladbou Ej padá padá rosenka z repertoáru jeho bývalé skupiny Blue Effect. Posluchačům nabídl také skladbu Bratříčku, zavírej vrátka písničkáře Karla Kryla.

Vojtěch Dyk se ve svém vystoupení zaměřil zejména na zahraniční melodie. Přítomné však potěšil i písní Lady Carneval známou v podání Karla Gotta nebo hitem Petra Nováka Klaunova zpověď.

Marta Kubišová byla jednou z hvězd československé hudební scény 60. let. Anketu o nejpopulárnější zpěvačku Zlatý slavík vyhrála třikrát (1966, 1968 a 1969) a získala také zlatou Bratislavskou lyru 1968. Vystoupila mimo jiné v pařížské Olympii, v Cannes na festivalu MIDEM a zahrála si ve filmu svého budoucího manžela Jana Němce Mučedníci lásky nebo v seriálu Píseň pro Rudolfa III. ve kterém zazněla také Modlitba pro Martu.

Za normalizace byla Kubišová postihována komunistickým režimem. Někdejší mluvčí Charty 77 se mohla vrátit k vystupování až téměř po dvaceti letech v listopadu 1989. Poslední studiové album s názvem Soul vydala před třemi lety.

 

Právě se děje

Další zprávy