Zneužili mé jméno, říká raper Marpo k politické akci Úsvitu. Zvažuje, že na hnutí podá žalobu

Petra Jansová Petra Jansová
6. 9. 2016 14:20
Raper Marpo se brání zneužití svého jména na plakátu akce organizované hnutím Úsvit – Národní koalice a Blok proti islámu. Pořadatelé podle něj lákají návštěvníky na demonstraci na jeho účast, aniž by jim k tomu muzikant dal svolení. Žádá proto omluvu a stažení veškerých materiálů, které ho poškozují. Zvažuje i žalobu. Předseda Úsvitu Miroslav Lidinský považuje kauzu za pouhý komunikační šum.
Otakar Petřina ml. (Marpo)
Otakar Petřina ml. (Marpo) | Foto: Mafiarecords

Raper Marpo, vlastním jménem Otakar Petřina ml., se brání proti zneužití svého jména na plakátu, kterým láká hnutí Úsvit – Národní koalice a Blok proti islámu na svatováclavskou demonstraci v Ostravě.

Kdo je Marpo:

  • Narodil se v lednu 1985.
  • Šesté album Lone Survivor vydal letos v únoru.
  • Kromě rapu hraje jako bubeník v kapele Chinaski.
  • Je vicemistr České republiky v thaiboxu.
  • Jeho otec byl slavný muzikant a skladatel Otakar Petřina.

Podle plakátu měl na shromáždění muzikant vystoupit na stejném pódiu jako kapela Ortel nebo zpěvačka a youtuberka Dominika Myslivcová. 

Marpo zvažuje žalobu, pořadatelé ho totiž ani neoslovili, ani mu nedali k podpisu žádnou smlouvu. Přesto se jeho jméno objevilo na propagačních materiálech akce. Předseda hnutí Úsvit Miroslav Lidinský považuje celou kauzu za komunikační šum, který "bude vyřešen".

"Fuck this bullshit! Byl bych rád, kdyby pořadatel této akce nezneužíval mého jména bez jakýhokoliv dovolení v týhle přiblblý politický kampani. Dělám hudbu a ne politiku," uvedl muzikant v pondělí večer na svém Facebooku, když se o plánované akci a svojí údajné přítomnosti na ní dozvěděl. Na existenci plakátu ho upozornil hudebník a publicista Honza Vedral.

"Hnutí Úsvit – Národní Koalice rozhodně nesleduju a celou věc považuju za zásadní zásah do svých osobnostních práv. Jednoduše zneužili mé jméno ke své propagaci," řekl raper Aktuálně.cz. 

Podle Marpa politika do hudby nepatří, navíc hnutí Úsvit – Národní koalice považuje za extrémní, proto je jeho postoj vyhraněnější. 

"Můj táta si toho sám prožil dost, kdy měl za komunistů 14 let zákaz veřejně vystupovat. Spojení s jakoukoliv stranou je tak pro mě naprosto nepřijatelné. Na takovýto typ spolupráce tu jsou jiní umělci," dodává.

Marpo považuje jednání hnutí za zásah do svých práv a nehodlá to přejít. Požaduje omluvu a stažení všech materiálů, které ho poškozují, vysvětlení celé situace a případně finanční kompenzaci, kterou chce věnovat na dobročinné účely. Zvažuje i žalobu. V současné době je již v kontaktu se svým právním zástupcem. 

Předseda hnutí Úsvit – Národní koalice s jeho vyjádřením nesouhlasí a tvrdí, že došlo jen ke komunikačnímu šumu. "Jméno nebylo použito bez jeho vědomí. Všechny věci řeší pan poslanec Kádner, který je momentálně v zahraničí s výborem (Výbor pro obranu PSP ČR, pozn. red.). Věřím, že se po jeho návratu tento komunikační šum vysvětlí," dodal Lidinský.

Na akci proti politice německé kancléřky Angely Merkelové a protiimigrační politice Bruselu mají v Ostravě 29. září zahrát Ortel, Dominika Myslivcová nebo Martin Maxa. 

Kopat do Zemana je klišé, ale je to prezident. Vychází vstříc strachu většiny. Frustrace lidí je ale zbytečná, říká Vladimír 518. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy