Mark Knopfler přijíždí s novinkou i kousky Dire Straits

Kultura Kultura
7. 5. 2013 9:27
Bez slavného kytaristy je "reunion" Dire Straits jen fraška
Mark Knopfler
Mark Knopfler | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ikonický kytarista Mark Knopfler, mimo jiné zakládající člen komerčně mimořádně úspěšné kapely Dire Straits, se vrací do Prahy. V úterý 7. května se představí v O2 Areně, aby představil loňskou řadovou desku Privateering.

Deska vyšla 3. září a Knopfler ji koncertně podporuje už od dubna. „Čím jsem starší, tím víc chci psát," říká k sedmé sólové desce sám hudebník. „Celý proces si užívám víc než kdy jindy, psaní, nahrávání i živé hraní," dodává.

A jeho přetrvávající elán kvituje i odborná veřejnost. Privateering v agregátoru recenzí Metacritic drží nadprůměrných 81 procentních bodů. Oblíbený časopis Rolling Stone, jehož název má v kytarovém světě stále určité renomé, nahrávku komentoval: „Mohla vzniknout před sto lety, ale vzhledem k současné ekologické krizi je takový stromo-objímačský folk chytře moderní. Knopflerův semišový hlas se od osmdesátých let moc nezměnil a elegantní hra na elektrickou kytaru zní lépe, než kdy dříve."

Knopfler v nejslavnější éře Dire Straits
Knopfler v nejslavnější éře Dire Straits | Foto: Aktuálně.cz

Několikanásobný držitel Grammy se proslavil především coby autor skladeb kapely Dire Straits. Jejich poslední koncert se odehrál před dvaceti lety a jejich hudební dráhu ukončilo právě Knopflerovo rozhodnutí hrát sólově.

Jak moc důležitou osobností pro jejich fungování byl, ukázaly například nedávné snahy o obnovení kdysi nadmíru populární skupiny, která má dodneška na kontě více než 120 milionů prodaných nosičů. Když se totiž původní členové, s Knopflerovou výjimkou, v roce 2011 rozhodli sejít v projektu The Straits, většina publicistů se jen hořce pousmála a už předem na něj hleděla jako na snahu těžit z komerčního potenciálu slavného jména.

Větší punc autentičnosti tak má, když se k oblíbeným skladbám Dire Straits vrací sám Knopfler na sólových koncertech. Třiašedesátiletý rocker slibuje, že některé zazní i na aktuálním pražském koncertu.

Lístky na něj jsou stále k dispozici v cenové relaci od 990 do 1390 korun na pokladnách a terminálech společnosti Sazka. Internetová rezervace už není možná, lístky ale půjde zakoupit na místě, v den koncertu. Dostupná jsou už pouze místa na sezení.

 

Právě se děje

Další zprávy