Madonnin výběr oslavuje éru MTV a klipové kultury

Pavel Turek
8. 10. 2009 8:00
DVD Celebration funguje jako dokument moderní vizuality
Foto: Reuters

Recenze – Příčí se mi zveličování, ale tohle není běžný výběr best of, tohle jsou dějiny. Neexistuje – a platí to bez výjimky - prostě není jiný interpret, jehož výběr videoklipů by dokázal shrnout celou moderní éru tohoto média.

Madonnino DVD Celebration: The Video Collection se 47 klipy by se dalo vystřelit do vesmíru – pokud tam teda Datart pořádá výprodeje přehrávačů – jako zpráva o jedné éře vizuální kultury, kterou podmínila MTV.

Foto: Aktuálně.cz

Od úvodního „novovlnného“ Burning Up, který se na obrazovku dostal v březnu 1983 – tedy rok a půl po spuštění hudební stanice - po letošní nejnovější Celebration režiséra Jonase Åkerlunda můžete zároveň s konstrukcí fenoménu Madonna sledovat i příběh unikátní umělecké formy. Od jejího zrodu přes maximalizaci možností a filmovou bombastičnost až po nevyhnutelnou implozi a ústup z televize jako hlavní platformy.

Kříži ověšená holka překoná lodí newyorskou East River, aby se ocitla ne v Brooklynu, ale v Benátkách. Panenskost tu reprezentují jen bělostné svatební šaty a možné nebezpečí symbol města romantiky i Casanovy – lev. Like a Virgin se stala hitem i proto, že ji jde brát jako moment, kdy videoklip přestává být chápan coby záznam extravagancí, ale objevují se způsoby, kterými by je mohl vytvářet. 

Foto: Reuters
Čtěte také:
Madonna byla jen oslňující. A nic víc nežádala
Zazpívá materialistická holka, jež změnila pop v byznys

Skrze stupňované plnění fantazií (Justify My Love) se dostáváme do okouzleně digitálních – ale pořád možných – světů (Bedtime Story), aby se z nich záhy vyjevily premileniální úzkosti konce devadesátých let (I Want You, The Power of Good-Bye). Madonna se křečovitě donutí dospět. Scéna tu náhle potemní a poznamená ji předzvěst odchodu, konce.

Předávání MTV Video Music Awards 2009 - Madonna
Předávání MTV Video Music Awards 2009 - Madonna | Foto: Reuters

Okouzlení z přežití lidstva vyvolá nezkalenou radost, která se ovšem záhy přelije v účelový eskapismus od paranoidních nálad po 11. září. Madonna ale na aktuálním výběru schválně zapře anti-bushovký American Life; od Hung Up po Celebration už jenom a jenom tančí.

Fakt, že Celebration – kolekce děl sólisty – se dá zobecnit na celou éru je možný hlavně proto, že Madonna se už v zárodcích kariéry přestala chovat jako plně konzistentní tvůrce pokoušející vlastní limity a přijala za své principy, jimiž se řídí popkultura. Také saje mladou krev, dokud je ještě teplá, a chladnoucí těla nechává tlít u cesty. Spolupráce s ní je Interview s upírem, jako kousnutí jedenáctiletou Kirsten Dunst v roli Claudie.

Celebration je ojedinělou podívanou - a to i přesto, že žádný z proslulých režisérů a fotografů, kteří s Madonnou kdy spolupracovali, ji nikdy nedodali svůj skutečný masterpiece. Možná až na ex-manžela Guye Ritchieho (What It Feels Like For a Girl), který jinak videa moc netočí.

Chris Cunningham se vyblbnul u Björk a Aphex Twina, Jonas Åkerlund zase naklopil maximum syrovosti do služeb Prodigy a Rammstein, Mark Romanek bude vždycky spojovaný spíš s Nine Inch Nails. Ale to není příliš podstatné jako to, že jsou tady a jsou identifikovatelní. Madonna ví, co od nich chce, a nechává jim obojek hodně na volno, protože je potřebuje. Nechává se omladit jejich kreativitou a zabodnutím svých špičáků jim může dát na oplátku nesmrtelnost.

Foto: Reuters

Posedlost fyzickým nestárnutím ovšem v posledních letech Madonnin draculovksý instinkt otupila.

A tak stejně jako když při Hard Candy vsadila na producentské superstar Neptunes a Timbalanda, místo aby zkusila třeba Simian Mobile Disco nebo Soulwax, i klipy mají za úkol jen podtrhnout refrén hitu Give It 2 Me: „Nezastavuj mě, nepotřebuju popadnout dech, můžu pokračovat dál a dál.“

Oproti neskonale pestrému zbytku DVD jsou Hung Up, Sorry, Jump, 4 Minutes, Give It 2 Me, a Celebration tančírnové oslavy těla-stroje odolávajícího času. Okázalé barevné podání plus stroboskopický střih mají být stavidly biologickému chátrání. 

Ne, že by nefungovala - ale za cenu toho, že Madonně utíká trend. Neuvědomuje si, že hlavním šiřitelem klipů už není MTV, ale internet, odmítá si připustit, že největší kvalita, v které se videa sledují, je YouTube HD. Pro ten formát se zatím daleko víc než galmour, co hází prasátka, hodí výrazné lo-fi nápady v rozpětí od We Are Your Friends (Justice vs. Simian), Over and Over (Hot Chip), Time to Pretend (MGMT) nebo Fuck You (Lily Allen).   

Madonnina Celebration ale už navždy zůstane pomníkem i relikvií pozdní doby televizní.

Madonna: Celebration. The Video Collection. 2 DVD, 99 minut + 112 minut, vydala firma Warner Music, 2009.    

 

Právě se děje

Další zprávy