Madonna: rozruch nekončí, soud odročen

BBC, AP, mor
27. 10. 2006 11:00
Chicago - Na jedné straně Madonna, na druhé média a organizace pro lidská práva. Mezi nimi místo míčku dočasně adoptovaný David Banda.
Foto: Reuters

Madonna poskytla první rozhovor, ve kterém si mimo jiné postěžovala na přístup médií a lidskoprávních organizací. V talk show Oprah Winfreyové, satelitně přenášené z Londýna do Chicaga, se nechala slyšet, že její adoptivní syn je zdravý a pobyt u ní mu prospívá.

"Děti ho přijaly výborně a zamilovaly si ho," neskrývala radost v třicetiminutovém rozhovoru.  "Když jsem Davida viděla poprvé, byl na tom hodně špatně," vzpomínala. "Byla jsem jím ohromená, ale o adopci jsem tehdy ještě nepřemýšlela."

Malý Banda žil v sirotčinci s dalšími pěti sty dětmi, většinou nemocnými, od narození. Matka mu zemřela dva týdny po porodu. Otec Yohane Banda jej odložil, protože nebyl schopný se o syna postarat.

Yohane Banda, otec třináctiměsíčního Davida.
Yohane Banda, otec třináctiměsíčního Davida. | Foto: Reuters

Teď podle jedněch protestuje - tvrdí, že byl oklamán a dítě chce zpět. Jiné zdroje naopak píší, že organizacím pro lidská práva i médiím vzkazuje, ať jeho syna i Madonnu nechají na pokoji.

"Nesouhlasil bych, kdybych věděl, co podepisuji, Myslel jsem, že se synovi dostane vzdělání a někdo se o něho postará, ovšem vzdát napořád jsem se ho nikdy nechtěl,  říká podle agentur Banda.

Madonna prohlašuje, že je pod silným tlakem médií, která překrucují jeho slova a do úst mu vkládají lži. Stejně tak na něj prý tlačí organizace dohlížející na práva dětí z Malawi; protestují proti "rozmařilé celebritě zneužívající slávy a peněz".

Foto: Reuters

Jindy Banda skutečně obrací a brání Madonnu proti stížnostem. Chápe, že hrozí, že se jeho syn vrátí do sirotčince. "Nemůžu chtít, aby se mi vrátil nazpátek. Připravil bych ho tím o šťastnou budoucnost," říká a prosí organizace na ochranu dětských práv, aby od protestů upustily. 

Sám na protest proti jejich pokusům o zrušení  adopce nakráčel dnes před soud, který projednával oficiální stížnost více než šedesáti organizací. Řízení ale bylo odročeno do 13. listopadu.

Organizace protestují proti porušení malawského zákona, který prý Madonna obešla tím, že si vymínila výjimku , aniž splnila základní podmínku. Každý žadatel v tomto státě musí pobýt alespoň 18 měsíců.

"Proti jejímu postupu se právně nedá víceméně nic namítat. Neexistuje žádná definice mezinárodní adopce," namítá Justin Dzonzi, ředitel Human Rights Consultative Committe.

Sama Madonna je prý z celé kauzy rozčarovaná. "Věděla jsem, že adoptoval dítě ze státu, kde je adopce cizí slovo, bude těžké. Ale jsem zklamaná kvůli všem lidem nabízejícím nový domov opuštěným dětem. Mám strach, že tenhle povyk je může odradit."

Její adoptivní syn bude po dobu osmnácti měsíců pod dohledem britských sociálních pracovníků. Ti rozhodnou, jestli David u své nové matky zůstane, anebo ne.

 

Právě se děje

Další zprávy