Madonna na YouTube. Legálně a s reklamou

BBC, Reuters, jš
22. 9. 2006 9:25
San Francisco - Populární stránka YouTube, která zdarma nabízí ukládání i přehrávání videosouborů, podepsala dohodu s mediálním obrem Warner Music.
Foto: Aktuálně.cz

Může tak zdarma nabízet klipy Madonny, Red Hot Chili Peppers, Green Day, The Doors i Led Zeppelin. Ne že by to nedělala celou dobu své ani ne dvouleté existence, ale až teď to bude legální.

Warner Music má na YouTube tisíce videoklipů nebo rozhovorů s umělci, kteří jsou s ní smluvně zavázaní, a licenční poplatek za jejich přehrávání zaplatí reklama - software sám vyhledá, která videa na stránce obsahují copyright, a reklamu jim automaticky přiřadí. 

Obě společnosti dohodu uvítaly i proto, že přišla pár dní po varování šéfa Universal Music, největšího vydavatelství na světě, že proti nezákonnému počínání YouTube chce zasáhnout.

Foto: Reuters

Čtěte více: Universal jde proti YouTube a MySpace

Technologie navíc umožní Warnerům kontrolovat videa a schválit nebo zamítnout ta, která se na YouTube objeví. Firma tak udělala významný krok k proniknutí na globální síť, avšak zisky si ponechala pod kontrolou.

Portál YouTube doufá, že tato dohoda se stane precedentem ve spoluprácí s ostatními vydavatelstvími a díky legálním videím zdarma se mu podaří zaútočit na pozici placeného iTunes. Obchodní sílu YouTube není možné ignorovat, denně se na jeho stránkách přehraje víc než 100 milionů videí.

Podrobnosti smlouvy mezi YouTube a Warner Music nebyly uveřejněny.

 

Právě se děje

Další zprávy