Madonna chce další adopci,Bono ji chválí

ČTK, gra
14. 11. 2006 16:48
Los Angeles - Ještě není definitivně vyřešena adopce malawijského chlapce a Madonna už chce další dítě z téhle africké země, tentokrát dívenku.
Foto: Reuters

Americká zpěvačka a její manžel Guy Ritchie se vrátí do sirotčince v Lilongwe, kde objevili malawijského chlapce Davida, a tentokrát si vyberou holčičku.

"Chystám se rychle adoptovat další malawiské dítě. Tentokrát děvčátko, abych nastolila rovnováhu," potvrdila osmačtyřicetiletá zpěvačka.

Doprovázet je budou Madonniny vlastní děti - desetiletá Lourdes a šestiletý Rocco. "Až pojedu příště do Afriky do sirotčince, vezmu děti s sebou. Chci, aby otevřely mysl okolnímu světu," prohlásila s tím, že nejdřív chce přece jen dát Roccovi a Lourdes trochu času na to, aby si přivykli na Davida.

Popstar čelí kvůli jeho adopci velké kritice. Doma v Británii se diskutuje o tom, že si tak jen dodává image, v Davidově  vlasti kvůli porušení zákona. Malawijský soud má příští týden projednávat protest šedesáti sedmi organizací hájících lidská práva proti Madonnině adopci Davida Bandy.

Chlapec žil v sirotčinci s dalšími pěti sty dětmi, většinou nemocnými, od narození. Matka mu zemřela dva týdny po porodu. Otec Yohane Banda jej odložil, protože nebyl schopný se o syna postarat. Pak ovšem několikrát změnil názor.

Foto: Reuters

Organizace protestují proti porušení zákona, který prý Madonna obešla tím, že si vymínila výjimku, aniž splnila základní podmínku: každý žadatel v tomto státě musí pobýt alespoň 18 měsíců. Zatím má Madonna dítě v dočasné péči.

Silnou podporu teď ovšem získala v charitativní ikoně, frontmanovi kapely U2. Bono Madonnu za adopci pochválil. "Madonna by měla být velebena za to, že chce pomoci dítěti dostat se z té nejhorší chudoby, jakou si lze představit, a dát mu lepší šanci na život," řekl Bono, který je nyní na turné v Austrálii.
   
"Malý David Banda má štěstí, že ho adoptoval někdo, kdo mu může dát šanci na přežití v tomto světě. Já si nemyslím, že je správné, že ji za to lidi kritizují," míní zpěvák.

Neuznává ani kritiku, že Madonna adoptovala dítě, které není sirotek; to z něj podle Bona nedělá méně potřebného. "Před dvaceti lety, když jsem byl se ženou Ali v Africe, přišel k nám muž, který zcela zjevně miloval svoje dítě, ale prosil nás, abychom si ho vzali," dodává.

Podle Bona to bylo naprosto šokující. "Požádal nás, abychom si vzali jeho dítě k sobě domů, protože ho nemůže uživit. A to se děje v různých částech Afriky, kde nepředstavitelná chudoba má za následek, že rodiče nejsou schopni nasytit svoje děti."

 

Právě se děje

Další zprávy