98 procent funku, 2 procenta jazzu. Do Prahy se vrátí saxofonista Maceo Parker

ČTK Kultura ČTK, Kultura
27. 11. 2019 18:54
Slavný americký saxofonista Maceo Parker se po třech letech vrátí do české metropole. Muzikant, kterého ve funkové komunitě proslavila sóla v nahrávkách zpěváka Jamese Browna a dnes má za sebou přes 50 let koncertování, vystoupí v pražském Divadle Archa 6. dubna 2020.
Maceo Parker se do České republiky vrací pravidelně.
Maceo Parker se do České republiky vrací pravidelně. | Foto: Boris Breuer

Parker koncertoval po boku mnoha osobností, včetně třeba již nežijícího zpěváka Prince nebo funkrockové kapely Red Hot Chili Peppers.

Maceo Parker.
Maceo Parker. | Foto: Boris Breuer

Vstupenky na pražský koncert na stání za 990 korun a na sezení za 1490 korun už jsou v předprodeji, uvedla za pořadatele Zdena Selingerová. Podle ní Maceo Parker v Divadle Archa jako tradičně zahraje své největší hity a výběr z významných alb. Zazní například Princova píseň Baby Knows.

Šestasedmdesátiletý Maceo Parker proslul jako zřejmě nejznámější doprovázeč zpěváka Jamese Browna, jeho saxofon zní v hitech Papa's Got a Brand New Bag, I Got You (I Feel Good), Mother Popcorn nebo Sex Machine.

Svoji hudbu dnes popisuje jako 98 procent funku a dvě procenta jazzu. Inspirací je mu zpěvák a klavírista Ray Charles, kterému Parker na svých show skládá poctu.

"Vždy když jsem hrál na saxofon, měl jsem pocit, že to tak opravdu má být. Moje matka s otcem zpívali v kostele a můj strýc měl pochodovou kapelu. Do hudby jsem se tak vlastně narodil," popsal Parker pro časopis Forbes.

"Můj o rok starší bratr hrál na trombon. Já jsem na klavír v té pochodové kapele hrát nemohl, tak jsem přešel k saxofonu," vysvětlil.

S vlastní kapelou Parker koncertuje od 90. let minulého století, sólovou dráhu načal s vydáním alba Roots Revisited v roce 1990.

Záznam z loňského vystoupení Macea Parkera v Měšťanské besedě v Plzni. | Video: Hudební legendy naživo

Značný úspěch slavil dva roky nato s deskou Life on Planet Groove a koncem tisíciletí s nahrávkou Funk Overload. V novém tisíciletí Parker zvolnil tempo, poslední studiové album poslal na trh v roce 2012. O to intenzivněji ale koncertuje.

Do České republiky se vrací pravidelně. Získal zde spoustu fanoušků a jeho koncerty bývají vyprodané.

 

Právě se děje

Další zprávy