Přijíždí autor Despacita. Díky Fonsimu je v popu víc místa pro regionální příchutě

Karel Veselý Karel Veselý
8. 8. 2019 10:38
Natočil nejpopulárnější klip v historii YouTube, zvýšil turistický ruch v Portoriku a ve světovém popu pomohl nastolit vlnu latinskoamerické hudby. Až ve svých jedenačtyřiceti letech, zato vše naráz, to dokázal zpěvák Luis Fonsi. Zítra vystoupí pod širým nebem v pražských Letňanech.
Videoklip k Despacitu má na YouTube přes 6,3 miliardy zhlédnutí. | Video: Universal Music Latin

Je pravděpodobné, že ostrov Portoriko - takzvané nezačleněné území Spojených států amerických, ležící v Karibiku - donedávna znali hlavně jedničkáři ze zeměpisu. Od předloňského úspěchu letního hitu Despacito se ale do země pořádají speciální zájezdy, jejichž účastníci chodí po stopách videoklipu.

Luis Fonsi a Daddy Yankee, autoři Despacita.
Luis Fonsi a Daddy Yankee, autoři Despacita. | Foto: ČTK/AP

Ten vypadá trochu jako reklama na idylické pláže a kluby portorické metropole San Juanu. Dokonce i nechvalně proslulé chudinské ghetto La Perla, které v klipu účinkuje, zde působí jako ráj na zemi. Místní turistický úřad oproti předchozím letům hlásí dvojnásobný zájem cizinců a může za to písňová óda na pomalý sex.

Autorem a hlavním interpretem Despacita je Luis Fonsi, zpěvák, který se globálního hitu dočkal až těsně před čtyřicítkou. Když se do jeho písně vedle krajana, rapera Daddyho Yankeeho, přidal v remixu ještě hvězdný Justin Bieber, nová verze v létě 2017 vystřelila na vrcholy všech světových hitparád.

Dodnes drží rekord nejpřehrávanějšího videa na YouTube s 6,3 miliardy zhlédnutí. Despacito se ale hlavně stalo zlomovým bodem invaze latinskoamerických hitů do světové pop-music.

Koncert pro papeže i Obamu

Luis Fonsi samozřejmě není autorem jediné písně. Kariéru začal před více než 20 lety a postupně dobýval trhy po celé Latinské Americe. Debutoval roku 1998 deskou Comenzaré, ta první zpívaná v angličtině následovala o čtyři roky později.

Portorický rodák Fonsi měl výhodu, že vyrůstal na Floridě, a v první kapele se dokonce potkal s Joeym Fatonem, budoucím členem boybandu 'NSync. Právě pop pro náctileté s prvky R&B i výrazným latinoamerickým vlivem se stal Fonsiho doménou, přičemž kořeny nakonec převážily. Mistr romantických balad se po třicítce stal jednou z největších hvězd portorického žánru reggaeton, latinskoamerické odpovědi na hiphop.

V roce 2008 měl Fonsi první hit v americkém žebříčku, jmenoval se No Me Doy por Vencido, a rok nato získal první Latin Grammy. Postupně stihl zazpívat papeži Janu Pavlovi II., v Bílém domě Baracku Obamovi, na ceremoniálu soutěže krásy Miss World konaném v Číně. A když jeho domovinu předloni zasáhly hurikány, organizoval charitativní koncerty na podporu obyvatel postižených neštěstím.

Luis Fonsi.
Luis Fonsi. | Foto: ČTK/EFE

Samozřejmě že Fonsi bude navždy spojovaný s Despacitem. Takový hit se podaří natočit jednou za život. Píseň navíc spustila něco, co novináři popisují jako "efekt Despacita" - otevřela prostor španělskojazyčným skladbám, které v posledních dvou letech výrazně bodují po celém světě.

Jen v roce 2017 latinskoameričtí interpreti zabrali třetinu výročního žebříčku YouTube. Na globálním trhu, tradičně ovládaném angličtinou, najednou přestala vadit španělština. Znamená to, že latino hvězdy už nemusejí natáčet anglické verze svých hitů, že už nepotřebují pomoc ani od někoho, jako je Justin Bieber. Despacito by se nejspíš stalo hitem i bez něj.

Despacito na konci

"Existuje doba před a po Despacitu. Rozhodně si ale nechci připisovat všechny zásluhy na latinskoamerické invazi," říká skromně Fonsi, který vloni výrazně uspěl s baladou Échame la Culpa.

Ta už má na YouTube přes dvě miliardy zhlédnutí a v hitparádách se potkala s I Like It od raperky Cardi B nebo Havanou od Camily Cabellové, dalších obřích hitů těžících z latinoamerické vlny.

Letos Luis Fonsi slaví úspěch s baladou Échame la Culpa. | Video: Universal Music Latin

Základ má v sílícím hudebním trhu latinskoamerické oblasti - tam lidé raději poslouchají muziku z telefonů než z počítačů, které byly motorem distribuce v době stahování ze služby iTunes.

Region roky trápilo pirátství, teď ale streamovací server Spotify v Latinské Americe vykazuje rekordní zisky, což pomáhá i muzikantům. K šíření latino hitů přispívají i sociální sítě, a rozrušují tak v hudebním průmyslu po dekády převažující centristický model angloamerických hvězd.

Latino vlna za poslední dva roky přepsala pravidla mainstreamu, v němž je najednou víc místa pro regionální "příchutě".

Luis Fonsi

PVA Expo Praha, Letňany, 9. srpna

Luis Fonsi do Prahy přijíždí poprvé, ani žádná z podobných latino hvězd posledních let zatím v české metropoli neúčinkovala. Páteční vystoupení v Letňanech tak bude i testem zdejšího publika, jestli je stejně jako zbytek světa připravené na nový trend, svůdnou kombinaci karibských rytmů a výživných melodií.

Luis Fonsi to možná vnímá stejně: už dopředu ohlásil, že Despacito zahraje až na konci večera.

 

Právě se děje

Další zprávy