Lucie vyjela vstříc combacku. Spadla z ní ponorková nemoc

26. 5. 2014 13:24
Kapela Lucie zahajuje své halové turné v Košicích. Do konce června se zastaví ještě v Bratislavě, Ostravě, dvakrát v Brně, třikrát v Praze a nakonec v Plzni. Přehraje fanouškům staré hity.
Lucie (Robert Kodym).
Lucie (Robert Kodym). | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Kapela Lucie vyrazila na velké halové turné, které zahajuje v Košicích a po koncertech v Bratislavě, Ostravě, Brně a Praze ho zakončí 26. června v Plzni.

Po "tvůrčí pauze", kterou Lucie vyhlásila v říjnu 2004, zahráli společně David Koller, Robert Kodym, Michal Dvořák a P.B.Ch až předloni v prosinci a od té doby se na pódiu objevila při několik příležitostných vystoupeních, například loni na karlovarském filmovém festivalu nebo nedávno v klubu Retro Music Hall.

"Nějaký čas jsme byli ve při, ale to už je hodně let. Během let z nás spadla ponorková nemoc a šlo nám o to, aby se z ponorky stala vzducholoď, která ještě dlouho poletí Vesmírem," řekl u příležitosti comebacku Lucie kytarista Robert Kodym.

O turné je mezi fanoušky obrovský zájem, podle pořadatelů se prodalo přes sto tisíc vstupenek a několik koncertů museli přidávat. Po vystoupení 26. května v Košicích zahraje Lucie v Bratislavě. Muzikanty čekají ještě dva koncerty v Ostravě a dva v Brně. V Praze v O2 Aréně Lucie vystoupí 10. až 12. června třikrát a turné skončí 26. června v Plzni. Poté Lucie vystoupí na 20. ročníku festivalu Rock for People, který se uskuteční od 3. do 5. července v Hradci Králové.

Členové skupiny již dopředu avizovali, že nepočítají do programu s novými písněmi. Příznivci Lucie mohou počítat, že uslyší hity jako Oheň, Krev a r'n'r, Vona říká jó, Lucíja, Kengi, Medvídek, Daniela, Srdce nebo Sen.

Lucie - Černí andělé
Lucie - Černí andělé | Video: YouTube

Česká televize odvysílá do konce roku projekt Lucie 2014, který obsahuje deset pořadů. Diváky čekají záznamy koncertů slavné skupiny, videoklipy, archivní dokumenty i pohledy do zákulisí příprav velkého květnového a červnového turné. První dokument s názvem Lucie před Lucií uvedla ČT Art 15. dubna.

Kapela po počátečním období personálních změn a hledání hudebního stylu vstoupila na hudební scénu první singlovou nahrávkou v roce 1988. V následujících šestnácti letech vydala sedm řadových studiových alb, dvě koncertní dvojalba a jeden výběr hitů.

Lucie: Pohyby (video)
Lucie: Pohyby (video)

První sólovou deskou byla stejnojmenná Lucie z roku 1990, posledním původním albem pak Dobrá kočzka, která nemlsá, z roku 2002. Se všemi třemi svými prvními studiovými alby prorazila magickou hranici sto tisíc prodaných nosičů. Za více než milion prodaných nosičů získala skupina Diamantovou desku.

Loni 31. října se v Hudebním divadle Karlín v Praze uskutečnila premiéra muzikálu s názvem Lucie, větší než malé množství lásky. Součástí představení jsou známé písně jedné z nejúspěšnějších českých kapel posledních desetiletí, tvůrci však zdůrazňují, že se nejedná o její historii.

 

Právě se děje

Další zprávy