Lucie s orchestrem, PSH s baletem. Koncert v Národním divadle zabere přes tři hodiny

ČTK ČTK
17. 2. 2021 14:07
Koncert nazvaný Národ sobě - kultura tobě, který se na podporu české kultury uskuteční příští sobotu 27. února v historické budově Národního divadla, spojí více než 200 účinkujících. Na šesti improvizovaných pódiích zahraje 40 různých uskupení.
Rapery PSH doprovodí baletní soubor Národního divadla.
Rapery PSH doprovodí baletní soubor Národního divadla. | Foto: David Turecký

V přímém přenosu České televize na stanici ČT art diváci uvidí netradiční spojení, například partu raperů PSH doprovodí baletní soubor Národního divadla, zatímco Michal Prokop vystoupí po boku alternativní zpěvačky Never Sol.

Iniciátory akce jsou pořadatelé pražského hudebního festivalu Metronome.

Skupina Lucie.
Skupina Lucie. | Foto: Ondřej Pýcha

Výslednou show připravuje režisér Vít Bělohradský, na hudebním programu spolupracuje Petr Blažek. Večerem provedou Ondřej Cihlář a Petr Prokop z divadla Vosto5. "Přichystali jsme hudebně, ale i pohledově naprosto unikátní koncert, jaký se v prostorách historické budovy Národního divadla ještě neodehrál," slibují pořadatelé David Gaydečka a Martin Voňka, podle nichž večer potrvá tři a půl hodiny.

Účinkující se kromě jeviště představí také ve foyer divadla, na balkoně nebo v maskérně. Vystoupí kapely Chinaski, Jelen, Mig 21, Monkey Business, PSH, The Atavists, Wohnout nebo DJ Roxtar. Zazpívat přijdou i Ivan Hlas či Jana Kratochvílová.

Skupina Lucie stane po boku orchestru Národního divadla. Kromě zpěváků a kapel se na pódiu objeví také herci a balet, členové Laterny Magiky, zapojí se také festival světla Signal.

Dalšími interprety budou Vojtěch Dyk, Ondřej Ruml s Ondřejem Brzobohatým, Bára Poláková s Danem Bártou, Lenkou Krobotovou, Petrou Nesvačilovou a dalšími kolegyněmi z klipu Nafrněná. Hostem bude i Vladimír Javorský s triem, kapela Poletíme? s Davidem Vávrou nebo skupina Noisy Pots s tanečníky z Laterny Magiky.

Letošní reprezentant České republiky na soutěži Eurovize Ben Cristovao vystoupí akusticky se slovenským rodákem Karolem Komendou, finalistou soutěže Česko Slovenská SuperStar. Kompletní program koncertu je na webu. "Tolik českých umělců pohromadě se jen tak nevidí ani na těch největších tuzemských festivalech," podotýká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka z ČSSD patří kultura k segmentům, které byly pandemií tvrdě postiženy. Státní podporu kultuře vyslovil i prezident Miloš Zeman.

Vláda v dubnu schválila balíček v hodnotě miliardy korun, který pomáhal příspěvkovým organizacím ministerstva, představitelům živého umění a regionům. V červenci vláda přidala pomoc podnikatelům v kultuře, kteří kvůli koronaviru museli zrušit akce nebo je přesunout a zároveň nepobírají státní dotace. Program Covid kultura připravilo ministerstvo kultury s ministerstvem průmyslu, bylo v něm 900 milionů korun. Lidé z audiovize program kritizovali jako pro ně nedosažitelný.

Třetí výzvu zveřejnila obě ministerstva 15. února. Bude v ní přibližně 800 milionů korun, pro audiovizi by mělo být 200 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy