Lucie Bílá bude v Ostravě konkurovat Sinéad O´Connor

Jitka Gráfová
5. 3. 2008 18:05
Organizátoři Colours of Ostrava odtajnili program
Foto: Colours of Ostrava

Praha - Loni festival zvaný Barvičky přilákal do Ostravy rekordních 20 tisíc lidí. Přitáhne jich Sinéad O´Connor ještě víc? Organizátoři prozradili jména největších hvězd festivalu, který postupně rozšířil záběr od world music k masovější, ale pořád inteligentní zábavě, vkusu a dramaturgii.

Kromě Sinéad O´Connor budou hlavními tahouny norský saxofonista Jan Garbarek, malijský písničkář Habib Koité - a už avizovaní Happy Mondays, se kterými publikum zažije jen bezuzdnou pařbu bez proslovů o záchraně světa.

"Jsem šťastná, že se pro letošní ročník podařilo dát dohromady stylově tak rozdílné umělce, kteří jsou ale všichni zárukou výjimečného zážitku," říká Zlata Holušová, ředitelka festivalu.

Sinéad O´Connor přijede v rámci evropského turné v obvyklé sestavě se dvěma doprovodnými muzikanty.

Foto: Colours of Ostrava

Letošní ročník startuje ve čtvrtek 10. července, tenorsaxofonista Garbarek ho zahájí se svým Bandem a indickým perkusionistou Trilokem Gurtu.

Hlavní festivalovou hvězdou z oblasti world music - které byl celý festival v začátcích věnován - je písničkář Habib Koité přezdívaný Eric Clapton z Mali.

Čtěte také: Happy Mondays se vybarví v Ostravě

"Program festivalu nestojí jen na výše uvedených čtyřech jménech. Jak je u Colours zvykem, nabídneme velkou šíři zahraničních i domácích kapel a DJs od ska a salsy přes psychedelickou a balkánskou hudbu až po gospel, elektroniku a taneční rytmy," doplňuje Holušová.

Vystoupí i britští Hawkwind legenda psychedelické hudby, která vzešla v 60. letech ze stejného londýnského podzemí jako Pink Floyd nebo King Crimson a v Česku se objeví poprvé.

Foto: Colours of Ostrava

"Vizuální složka jejich koncertů se blíží maniodepresivním stavům, woodoo obřadu s melotronem, syntezátory, odvážnou zadní filmovou projekcí a laserovou show," popisují organizátoři.

Dalším zástupcem Afriky bude Daby Touré z Mauretánie.

Přijedou i švédští electronicko-jazzoví Koop alias Magnus Zingmark a Oscar Simpson, charismatická izraelská zpěvačka Noa nebo Sergent Garcia, který má diváky roztančit výbušnou směsí salsy, ska a hip hopu.

Severskou kulturu představí finská akordeonistka Maria Kalaniemi, americký gospel Craig Adams a jeho soubor The Higher Dimension of Praise.

"Zahraniční interpreti převažují nad českými, protože české kapely mají diváci šanci vidět na jiných festivalech," opakuje Holušová strategii festivalu, který dostal Anděly za hudební událost roku.

Z české scény vystoupí Iva Bittová s Georgem Mrazem, Emilem Viklickým a Laco Troppem, s novým projektem Dan Bárta, J.A.R., Hypnotix, Priessnitz či Xavier Baumaxa.

Foto: Colours of Ostrava

Překvapením programu je Lucie Bílá. "Pro ni jsem se rozhodla, když jsem viděla Noc s Andělem, a řekla jsem si: Toto na Colours chci. Chceme ukázat, že je to i něco jiného než Láska ja láska," míní ředitelka; Bílá bude vystupovat právě, když na jiné scéně zazpívá Sinéad O´Connor

Festival potrvá stejně jako loni čtyři dny a na jedenácti scénách se představí přes celkem sto kapel a DJs zahraniční i domácí scény.

Program stále není definitivně uzavřen, některá jména oznámí organizátoři ještě později. tradičně nebude chybět řada doprovodných programů: divadelní představení, areál dětský svět, kinokavárna, workshopy salsy či bubnování, filmy a diskusní fórum.

Čtyřdenní vstupenky jsou už k dostání; do konce března je 760 korun, od dubna za ně zájemci zaplatí 890 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy