Lucerna výjimečně spojí Bittovou a Kelarovou

mp
5. 1. 2008 13:45
Sestry zahrají jazz ve stylu 50. a 60. let

Praha - Vůbec poprvé se na společném koncertě potkají dvě hudebně výjimečné, ale naprosto rozdílné sestry: Iva Bittová a Ida Kelarová. Benefiční vystoupení uvidí v sobotu večer pražská Lucerna.

Zpěvačky se sejdou na jediném koncertě, který je dlouho dopředu vyprodaný. Uskutečnit se měl už v květnu minulého roku, ale kvůli výstavě Bodies, která probíhala ve velkém sále Lucerny, byl přeložen na lednový termín.

Umělecké cesty sester se ubíraly odlišnými směry. Zatímco Kelarová tíhne hlavně k tradiční romské hudbě, Bittová je hudební experimentátorkou plující mezi různými proudy.

Možná jí tak bude víc vyhovovat dohodnutý repertoár: Lucernou totiž zazní klasický jazz. Od Kelarové tento styl uslyší fanoušci vůbec poprvé.

"Koncert bude připomínkou zlatých časů Lucerny, celý je noblesně laděný do stylu retro. Inspirovali jsme se velkými jazzovými koncerty, jaké se pořádaly v 50. a 60. letech minulého století v Americe," nastínil atmosféru producent koncertu Peter Serge Butko.

Na pódiu se objeví na dvě desítky účinkujících. Základní muzikantskou osu utvoří slovenský pianista Ondrej Krajňák, Marián Ševčík na bicí a kontrabasista Tomáš Baroš.

V průběhu koncertu se k základní sestavě v jednotlivých písních připojí smyčcové kvarteto či vokální trio.

Mezi hosty se objeví například známý kontrabasista George Mraz z New Yorku, slovenská jazzová zpěvačka působící v Praze Miriam Bayle nebo český jazzový kytarista David Dorůžka.

 

Právě se děje

Další zprávy