Lou Reeda i Green Day čeká "svatořečení v rockovém nebi"

ČTK ČTK
16. 12. 2014 12:23
Rokenrolová síň slávy přijme příští rok v dubnu Lou Reeda, Green Day, Stevie Raye Vaughana and Double Trouble, Joan Jett, Billa Witherse a Paul Butterfield Blues Band.
Lou Reed.
Lou Reed. | Foto: Pohoda

New York - Příští rok budou uvedeni do rokenrolové síně slávy Lou Reed, Green Day, Stevie Ray Vaughan and Double Trouble, Joan Jett, Bill Withers a Paul Butterfield Blues Band. Stane se tak při slavnostním obřadu 18. dubna. 

Při ceremonii za účasti mnoha hvězd obdrží zvláštní ocenění také bývalý bubeník slavných Beatles Ringo Starr a skupina The "5" Royales , která zářila ve stylu rythm & blues v 50. letech minulého století.

Uvedení do síně, která je součástí muzea pro významné hudebníky, producenty a ostatní osobnosti důležité pro rokenrol, bude opět přístupné veřejnosti. Vstupenky se začnou prodávat ve čtvrtek.

"To je vyvrcholení všeho, o čem člověk snil jako hudebník. Jsem velmi hrdá na to, že budu se všemi těmi velkými hudebníky," komentovala své jmenování rockerka Joan Jett. "Když jsem to slyšel, musel jsem se jít projít. Jsme v neuvěřitelné společnosti a stále si to snažím uvědomit. Rokenrolová síň slávy měla pro mě vždy zvláštní význam, protože v ní jsou mí hrdinové," řekl frontman Green Day Billie Joe Armstrong.

Letos v dubnu bylo do americké rokenrolové síně slávy slavnostně uvedeno také šest veličin: Peter Gabriel, Nirvana, Kiss, Hall and Oates, Linda Ronstadt a Cat Stevens. V předchozích letech to byli například Buddy Holly, Miles Davis, Beatles, Rolling Stones, Madonna, Ozzy Osbourne a Metallica.

Laureáty se mohou stát jen ti úspěšní hudebníci, kteří vydali svou první nahrávku nejméně před 25 lety. Uvádění do síně slávy začalo v roce 1986. Ocenění se může udělovat i in memoriam, jak je tomu například nyní u Lou Reeda, který zemřel loni v říjnu.

 

Právě se děje

Další zprávy