Londýn se baví honbou na Prince. Hraje skoro zadarmo

ČTK Kultura ČTK, Kultura
12. 2. 2014 14:15
Zpěvák Prince pojal velmi netradičně své turné Hit-and-rune. Fanoušci se dozvědí o koncertech jen krátce před začátkem, ale platí jen deset liber.
Prince.
Prince. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Poněkud uvadající popová hvězda Prince si zahrává s fanoušky v Londýně. Turné nazvané Hit-and-rune se skládá z neplánovaných koncertů, o kterých se diváci dozvědí až krátce před jejich začátkem. Odměnou za napětí je ovšem nízká cena vtupenek, která se pohybuje kolem deseti liber (asi 330 korun).

Fanoušci Prince musejí pečlivě sledovat internet a rozhlas, poté rychle cestovat a vystát frontu. Pro mnohé Londýňany tak začala nová aktivita nazvaná Princewatch (honba na Prince).

Poslechněte si záznam koncertu Prince z londýnského Electric Ballroom.
Poslechněte si záznam koncertu Prince z londýnského Electric Ballroom.

Zatím se konaly tři podobné koncerty, které vyvolaly pozdvižení zejména na sociálních sítích. První se konal v sále Electric Ballroom, který pojme na jedenáct set lidí. Vystoupení oznámila Princeho doprovodná kapela několik hodin před jeho začátkem a krátce poté se u sálu vytvořila asi čtyřsetmetrová fronta. Šestihodinové čekání v chladném počasí prý nikoho neodradilo. Fanouškům určitě pomohlo, že jim Princeův tým rozdával zdarma horké nápoje.

Odměnou čekajícím byl koncert, který trval více než dvě a půl hodiny a nabídl snad všechny hlavní zpěvákovy hity jako Diamonds and Pearls, Purple Rain, When Doves Cry či Sign O' The Times. Zatím poslední podobný "překvapivý koncert" byl v neděli v sále Shepherd's Bush Empire a dostalo se na něj 2000 fanoušků.

Pětapadesátiletý zpěvák, skladatel, textař, multiinstrumentalista, producent, herec, filmař a kulturní vizionář Prince se mezi hvězdy showbyznysu vyšvihl v roce 1984, v němž přišel do kin snímek Purple Rain. Složil pro něj hudbu, za kterou získal Oscara, a ve filmu si i zahrál hlavní roli. V témže roce vydal i stejnojmenné album, které dostalo cenu Grammy. K dalším jeho úspěšným deskám patří například Dirty Mind, Sign 'O' The Times, Black Album, Gold Experience a Musicology. V roce 2004 byl uveden do rokenrolové síně slávy.

Na letošek Prince chystá vydání nového alba. Jeho kariéra je už ale nenávratně za zenitem.

 

Právě se děje

Další zprávy