Vložte kočku, Nylon Jail a Piána na ulici mají ceny Vinyla

26. 2. 2014 21:50
Hudební ceny Vinyla znají vítěze třetího ročníku. Představí se také v Praze.
Vinyla 2013.
Vinyla 2013. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Kapela Vložte kočku vydala nejlepší album roku, Nylon Jail jsou objevem roku a projekt Piána na ulici je Počinem roku. To jsou vítězové třetího ročníku hudební ceny Vinyla.

Podívejte se na video Vložte Kočku - 振子、振子、振子、ボルト
Podívejte se na video Vložte Kočku - 振子、振子、振子、ボルト

"Album SEAT od Vložte kočku je pomníkem hudebního volnomyšlenkářství, v němž se proplétají vlivy math-rocku, rapu i folku. Kvarteto vzešlo z umělecké komunity kolem promotérské skupiny a netlabelu Landmine Alert, postoje přísné nezávislosti ale dokázali propojit s osobitou hudbou, která prolamuje zavedené škatulky. Na energické groove roubují electrohousle, klavír, rap nebo podivné samply, nicméně svůj sofistikovaný chaos mají každou chvíli pod kontrolou," napsal jako odůvodnění ceny jeden z členů rady Vinyly Karel Veselý.

Rada Vinyly formuje její směřování. Letos měla složení: Petr Ferenc (His Voice), Jana Grygarová (Full Moon), Viktor Palák (the aardvark) a Karel Veselý (Aktuálně.cz, nezávislý publicista). „Podle pravidel ceny, je to pro Karla Veselého poslední funkční období a bude nahrazen další osobností české hudební žurnalistky, aby Vinyla dostávala stále nové impulzy,“ vysvětluje za organizátory Pavel Uretšlégr.

Nylon Jail: Sailing the soul (Live)
Nylon Jail: Sailing the soul (Live) | Video: nylon jail

Kapela Nylon Jail sice na alternativní scéně působí už déle než rok, nicméně loni vydala debutové album My Heart Soars Like a Hawk. "Neotřelý mix současné elektroniky a cashovské country music vzbudil zaslouženou pozornost. Nylon Jail přesvědčili o svých kvalitách debutovým albem i sérií koncertů, v pražském Pilotu pak velmi energicky samotným křtem. Osobitost kapele propůjčují vizuální stránka a svérázný frontman; nechybí jim sebevědomí, ale ani svědomí, což potvrdili nedávným vystoupením na Náměstí Nezávislosti v Kyjevě. Nylon Jail jsou jednou z nejtalentovanějších kapel současnosti – a to je krásná startovní čára," napsala v odůvodnění ceny Jana Grygarová.

Piána na ulici. Yann Tiersen: Comptine D'Un Autre Ete na Hl. n. v Praze.
Piána na ulici. Yann Tiersen: Comptine D'Un Autre Ete na Hl. n. v Praze. | Video: piána na ulici

Počinem roku jsou Piána na ulici, na která nehrají zdaleka jen plicisté. "Projekt pražského kavárníka Ondřeje Kobzy "Piana na ulici" byl sice přiznaně inspirován v zahraničí, to ovšem nijak neumenšuje, jak moc se sžil s českým prostředím. Jednoduchá myšlenka obohatit veřejný prostor klavíry, na které může kdokoliv zahrát, se spontánně rozšířila z Prahy do dalších měst. Piana na ulici donutila lidi k zastavením v jinak hektickém spěchu a iniciovala komunikaci, která by jinak neproběhla. Z hluku města se náhle vynořovaly zvuky, které neměly být pouhou kulisou, městský prostor náhle nutil k jinému vnímání a participaci. Ač občas podpořen plánovanými kulturními akcemi, celý projekt budil a nadále budí pozornost svou spontánností, jako když se do světa šířil záznam hry policisty, který se do značné míry stal pro Piana na ulici příznačným svou nenuceností a okamžitou poutavostí," napsal k udělení ceny Vinyla 2013 Viktor Palák.

Vítězové získali vinyl, který vyšel v limitované edici 100 kusů a obsahuje po jednom hudebním tracku od všech nominovaných. Obal vytvořil přední český výtvarník Krištof Kintera a exempláře určené jako ocenění navíc autorsky dotvořil a signoval.

„Chtěli jsme vytvořit funkční cenu a nikoli jen artefakt, na který se práší,“ dodává k ocenění Tomáš Grombíř za koordinátory ceny, občanské sdružení Goliart. Slavnostní vyhlášení proběhne pod taktovkou moderátorské dvojice Martin Tvrdý a Hortenzie Vzteklá.

Kam se zajít podívat na vítěze Vinyly v Praze?

Na brněnské vyhlášení navážou pražské ozvěny Vinyly v sobotu 8. března ve vršovických barech a klubech a budou mít podobu jednodenního festivalu. V klubu Pilot vystoupí první vítěz Vinyly 2011 v kategorii Deska roku skupina B4 a letošní Objev roku, kapela Nylon Jail.

V Café v lese se uskuteční přednášky hudebních publicistů Antonína Kocábka („Porevoluční kvas – Svoboda tvorby, odpovědnost a možnosti vs. Hudba 2014“) a Pavla Klusáka („Revolta, vzpoura, konflikt vs. Hudba 2014“). Café Sladkovský nabídne blok českého videoartu na pomezí výtvarného umění a hudby a knihkupectví Baobab workshopy pro děti s hudební tématikou.

„Hudební ceny Vinyla se snaží vnímat hudbu v širším kontextu, a proto v rámci pražských Ozvěn nechceme nabídnout jen koncerty, ale také přednášky předních domácích hudebních publicistů nebo videoart propojující výtvarné umění s hudbou,“ podotýká k programu Pavel Uretšlégr. Vstupné do klubu Pilot činí symbolických 100 korun, ostatní události jsou zdarma.

Cenu Vinyla v prvním ročníku vyhráli: kapela B4 za album Didaktik NationLegendary Rock (Deska roku), Fiordmoss (Objev roku) a festival CreepyTeepee (Počin roku); ve druhém ročníku byly oceněny Květy za album Bílé včely (Deska roku), Planety (Objev roku) a Vydavatelské aktivity Polí5 (Počin roku).

Vítězové (a nominovaní) hudebních cen Vinyla 2013

Deska roku

Vložte kočku – SEAT (LandmineAlert)

Nominovaní: Houpací koně – Everest (YannickSouthRecords)
IQ+1 - IQ+1 (Polí5), Kittchen – Radio (Červený kůň)

Objev roku

Nylon Jail

Nominovaní: DEATHS, Palermo

Počin roku

Piana na ulici

Nominovaní: 15hodinový koncert skupiny B4, Aktivity klubu Neone

 

Právě se děje

Další zprávy