Lístky na pražské operní přenosy z MET už zmizely

Jitka Gráfová
2. 2. 2008 23:30
V Praze je vyprodáno, začíná se v Hradci
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Máme vyprodáno až do konce sezony, hlásí pořadatelé přenosů z Metropolitní opery v pražském kině Aero.

"Už jsme vydali všechny lístky na přenos Brittenovy opery Peter Grimes -  poslední, na který ještě zbývaly vstupenky," uvedl Jiří Šebesta z kina Aero.

Ostatní přenosy série Metropolitan Opera: Live in HD v České republice se vyprodaly už před Vánoci. Zájemci, kteří se chtějí do operního kina dostat, mohou doufat ve vrácení vstupenek nebo nevyzvednuté rezervace.

Novou  možností je vydat se do Hradce Králové do artkina Centrál. "Pokud dopadnou dobře všechny technické testy, kino se k projektu připojí 15. března," říká Šebesta.

Stane se tak právě Brittenovým operním dramatem Peter Grimes, po něm budou následovat zbývající tituly naplánované do konce sezony. 

"Ačkoliv vstupujeme do projektu přenosů MET v polovině sezony, snažíme se vše nastartovat tak, aby předprodej začal 1. února," říkají pořadatelé tamních přenosů.

Jejich artkino nabízí moderně ozvučený a klimatizovaný sál pro 385 diváků; projekce budou podobně jako v Praze doplněny českými titulky.

Foto: Aktuálně.cz

Přímé přenosy představení z Metropolitní opery se už staly globálním fenoménem. "Můžete vidět víc, než kdybyste byli přímo v MET. Přenosy nabízejí pohledy do zákulisí i rozhovory s hlavními protagonisty o přestávkách mezi dějstvími," říká generální ředitel Metropolitní opery v New Yorku Peter Gelb.

Pražští pořadatelé každopádně takový zájem nepředpokládali. "Věřili jsme, že přenosy budou úspěšné, ale tak rychlé vyprodání nečekal asi nikdo. Licenční smlouva nám umožňuje rozšiřovat projekt i do dalších kin v Česku, Slovensku, Maďarsku a Polsku - a zájemci se už hlásí," říká ředitel pražského Aera Ivo Anderle.

Při přenosu Verdiho opery Macbeth 12. ledna natáčela v Aeru reportáž televize amerického mediálního koncernu Associated Press. Záběry z žižkovského art kina se poté objevily na různých televizních stanicích po světě včetně  centrální čínské televize CCTV. Podívejte se na ukázku zde.

Tři miliony dolarů Metropolitní opera investuje do každé své inscenace. Podle ředitele Gelba stojí jeden přenos přibližně milion dolarů.

Foto: Aktuálně.cz

Přesto Gelb předpokládá, že série letos skončí s vyrovnaným rozpočtem. S  návštěvností se dostavuje úspěch komerční.

Příjmy z prosincového přenosu Gounodovy opery Roméo et Juliette dosáhly jen v amerických kinech 1,65 milionu dolarů. Přenos se tak umístil na 11. místě žebříčku nejprodávanějších programů tamních kin v daném týdnu.

 

Právě se děje

Další zprávy