Like a Rolling Stone je nejlepší písní jubilanta Dylana

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 5. 2011 12:42
Žebříček 70 skladeb přináší magazín Rolling Stone
Foto: Billboard

Los Angeles  - Skladbu Like a Rolling Stone z roku 1965 vyhlásil americký hudební časopis Rolling Stone za nejlepší píseň Boba Dylana. Žebříček sedmdesáti nejlepších skladeb sestavili vybraní muzikanti, spisovatelé a hudební odborníci. Za Like a Rolling Stone následují A Hard Rain's A-Gonna Fall, Tangled Up in Blue, Just Like a Woman a All Along the Watchtower.

V aktuálním čísle magazínu, který připomíná blížící se sedmdesáté narozeniny písničkáře, se nad jeho úspěchy zamýšlí i slavní kolegové z hudební branže - mimo jiné zpěvák kapely U2 Bono a Mick Jagger z Rolling Stones. Do osmé dekády života vstoupí Dylan, vlastním jménem Robert Allen Zimmerman, 24. května.

Čtěte také:
Dylan zpíval ve Vietnamu a měl by se prý stydět
Dylan si v Praze řádně hodil kovbojským škrpálem
Santa Bob Dylan přivezl tirák vánočního cukroví

Jagger ve své eseji pěje chválu na tříakordovou jednoduchost jedenáctiminutové skladby Desolation Row, v pořadí dvanácté. Jeho spoluhráč Keith Richards se zase domnívá, že Girl from the North Country na třicátém místě byla lepší v originálním znění než pozdější duet s Johnnym Cashem.

Hůře se v žebříčku vedlo Dylanovým počinům z posledních let. Až na jednadvacáté pozici se objevuje Mississippi, nahrávka z alba z roku 2001 Love and Theft.

Časopis Rolling Stone vyjmenovává i dvacítku podle něj nezaslouženě přehlížených Dylanových hitů. Část z nich pochází z alb jako Saved nebo Empire Burlesque natočených v osmdesátých letech, která v Američanově hudební kariéře nepatřila podle kritiků k nejšťastnějším.

 

Právě se děje

Další zprávy